Германски завод за автоклиматици вече работи край Божурище

Заводът на германската фирма "Бер-Хелла Термоконтрол" е първата инвестиция в индустриалната зона край Божурище. Сн. Министерство на икономиката

Заводът за производство на уреди за управление на климатични инсталации на германската компания "Бер-Хелла Термоконтрол" вече работи. В базата, която е първата в новата индустриална зона край Божурище, са инвестирани 40 млн. лв. и вече работят 120 души.

Заводът произвежда уреди за световно известни марки автомобили. Планира се от произведените в България съоръжения "Бер-Хелла" да реализира оборот до 200 млн. лв. в следващите 4-5 години. В този период ще бъдат наети и още работници, като се очаква те да стигнат 500, а базата да бъде разширена с допълнителна инвестиция от 50 млн. лв.

Планира се освен производство край Божурище да бъде един от световните развойни центрове на "Бер-Хелла".

Развитието на индустриалната зона край Божурище започна през първия мандат на кабинета "Борисов". Инвестицията на "Бер-Хелла" в нея е най-голямата засега. Още няколко по-малки български технологични компании заявиха интерес да направят развойни и производствени центрове в държавната индустриална зона.

Заводът на "Бер-Хелла" беше официално открит от президента Росен Плевнелиев, който посочи, че случващото се в индустриалната зона е доказателство за новата визия на България като добро място за правене на бизнес.

Посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман посочи, че една успешна инвестиция привлича нови вложения. Той отбеляза, че голямо предимство на България за инвестиции е членството в ЕС, но остават и неща, върху които трябва да се работи. "Реформи са необходими, за да може да бъде изпълнен икономическият потенциал, който българското членство в ЕС носи", каза дипломатът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес