Германските депутати почетоха освобождението на лагера Аушвиц

Германските депутати отбелязаха в Бундестага 60-годишнината от освобождението на нацисткия лагер Аушвиц. Сред присъстващите на церемонията, която се организира всяка година, бяха германският канцлер Герхард Шрьодер и оцелелият от лагера евреин Арно Люстиже, братовчед на архиепископа на Париж, кардинал Жан-Мари Люстиже, предаде Франс прес.

"Докато сме живи, трябва да помним шестте милиона загинали наши братя и сестри, от които един милион в Аушвиц, и другите жертви на нацистите без разлика на произход или вероизповедание," призова на немски Люстиже в речта си.

Арно Люстиже, чийто братовчед кардинал Жан-Мари Люстиже представлява папа Йоан Павел Втори на днешните възпоменателни церемонии в Аушвиц, изтъкна също, че хиляди германци са помагали на евреите между 1941 и 1945 г.

Председателят на Бундестага Волфганг Тирзе заяви, че се срамува от членството в един от германските местни парламенти на неонацистки депутати, визирайки регионалния парламент на източната провинция Саксония.

"Тези депутати от Германската националдемократическа партия неотдавна дръзнаха да омаловажат варварство като Холокоста и отказаха да почетат паметта на жертвите," възмути се той.

В същото време започнаха и церемонии за отбелязване на годишнината 60 години след освобождението на нацисткия концентрационен лагер в Освиенцим, Южна Полша.

Войници от съветската част, освободила лагера, се срещнаха с политици от различни страни и с оцелели от Освиенцим. По-късно на територията на лагера ще бъдат отслужени молитви и запалени свещи.

Церемонията е част от седмица на прояви по света в памет на убитите над 1 милион души в Освиенцим между 1940 и 1945 година. Повечето от жертвите са евреи от централна Европа редом с поляци, руснаци, цигани и хомосексуалисти.

Британският външен министър Джак Строу заяви, че на бъдещите поколения не трябва да бъде позволено да забравят.

Президентът на Европейския еврейски конгрес Коби Бенатов заяви за БиБиСи обаче, че е разочарован от възраждането на антисемитизма.

По БТА и ВВС

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?