Германските крайнодесни опитват да се възползват от затрудненията на Меркел

Сн. ЕПА/БГНЕС
На конгреса си в събота крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) ще се опита да извлече максимална изгода от неволите на канцлерката Ангела Меркел, изпаднала в политическа криза.
 
Около 600 партийни делегати ще се съберат в северния град Хановер на двудневна среща, която ще бъде съпровождана от протести на техни противници от левицата или на поддръжници на бежанците.
АзГ, която води агитацията си с програма, насочена против Меркел и имиграцията, предизвика шок в страната, спечелвайки 12,6 на сто от гласовете на изборите на 24 септември.
 
Формацията получи 92 представители в долната камара на парламента - резултат, невиждан от края на Втората световна война, и един от нейните ръководители, Александър Гауланд, обеща да тръгне на "лов за Меркел".
 
Лидерите на АзГ се радват на трудностите на канцлерката, която ръководи Германия от 12 години. Тя спечели изборите, но е отслабена от разочароващия резултат на своята партия.
 
Християндемократически съюз (ХДС). Два месеца по-късно Меркел все още не е успяла да сформира мнозинство, за да започне четвъртия си мандат като канцлер.
 
"Меркел наистина е в упадък, и това отчасти се дължи на нас", изрази задоволство Гауланд в интервю за АФП.
 
Но 73-годишният съпредседател на парламентарната група на крайнодясната партия освен това подчерта необходимостта АзГ да покаже единство по време на конгреса. Това може да се окаже предизвикателство за партия, в която се сблъскват радикални и по-умерени тенденции.
 
"Според мен е от критична важност ръководството на АзГ да отразява и източната, и западната част на страната, както консервативни позиции, така и икономически либерални", заяви той и призова за запазването на двойното председателство, което според него е по-добро за преодоляването на вътрешните разногласия.
 
Младата партия, създадена през 2013 г. с антиевропейска програма, преживя няколко сътресения. Последното от тях беше изненадващото оттегляне на една от водещите фигури в нея Фрауке Петри, която се противопостави на радикализацията на партията въз основа на идентичност. 
 
Няколко поддръжници на тази идея, включително Александър Гауланд, са правили спорни изявления за исляма, нацизма и "задължението да се помни миналото". Те обаче не навредиха на представянето на партията на изборите.
 
Сегашният съпредседател на партията Йорг Мойтен се кандидатира за преизбиране. Лидерът на берлинския клон на АзГ Георг Паздерски също участва в надпреварата за поста.
 
Възможно е сред 13-те членове на Управителния съвет на партията да бъде избран и Бьорн Хьоке, който се превърна в спорна фигура, след като на няколко пъти отхвърли разкаянието за престъпленията на нацизма. Два дни преди конгреса присъствието му все още не е потвърдено.
 
"Хьоке и неговите последователи са част от националистическото крило на партията, което я основа", припомня в. "Тагешпигел". "Ако те имат сериозно представителство в новия съвет, това ще бъде сметнато за завой още по-надясно, което може да насърчи по-умерените членове да я напуснат", смята седмичникът.
 
Конгресът се провежда в момент, когато най-голямата европейска икономика е в нечувана политическа безизходица.
 
След продължили цял месец преговори консерваторите на Ангела Меркел, еколозите и либералите не успяха да намерят допирни точки, за да работят заедно.
 
В момента канцлерката "ухажва" социалдемократите, които проявяват силно нежелание да се оставят да бъдат въвлечени в нова голяма коалиция.
 
"В момента в германската политика има изключителна нестабилност", което може да помогне на АзГ, смята политологът Волфганг Шрьодер от Университета на Касел.
 
"Това може да допринесе за разочарование от политиката", с идеята, че политиците не са способни дори да сформират правителство, заяви той пред АФП.
 
Изправени пред успехите на АзГ, други партии като либералите от Свободната демократическа партия и баварските съюзници на Меркел, Християнсоциалния съюз (ХСС), се опитаха да привлекат поддръжници на популистката формация, втвърдявайки тона си по отношение на имиграцията, Евросъюза и климата.
 
"Това може да значи, че АзГ ще положи още повече усилия да привлече внимание", подчертава Шрьодер. "Партията със сигурност ще направи това по време на конгреса".
 
 
По БТА. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят