Германските лекари поискаха помощ от военните за отравянето на Навални

Германските лекари поискаха помощ от военните за отравянето на Навални

Лекарите от берлинската болница "Шарите" (Charité) са потърсили помощ от германската армия, за да изяснят дали срещу Алексей Навални е употребено бойно отровно вещество, съобщава "Шпигел".

Германската болница е отправила запитване и към британския център за химическо и биологическо оръжие в Портън Даун и разследващата платформа Bellingcat, която изнесе много информация по случаите с отравянето на Сергей Скрипал и българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Канцлерът Ангела Меркел е била много загрижена за живота на Навални и всеки ден получавала подробна информация за състоянието му.

В кратко съобщение "Шарите" заяви в петък, че Навални е в медикаментозна кома и на изкуствено дишане, като състоянието му остава сериозно, но стабилно и без заплаха за живота му. Има "известно подобрение на симптомите, предизвикани от инхибиторите на холинестераза", но "поради тежкото му отравяне е твърде рано да се оценяват потенциалните дългосрочни последици". Всяко съобщение за здравето на Навални в момента се съгласува предварително със съпругата му, напомнят от болницата.

Специалистите от "Шарите" освен това са поискали сведения и от България за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев с вещество от групата органофосфати, за което също се предполага, че е дело на руското военно разузнаване ГРУ, пише изданието.

Запитването от "Шарите" към германската армия е дискретно, пише "Шпигел". Поискано е съдействие от служителите в строго охраняван военен комплекс в Мюнхен, където има фармацевтична и токсикологична лаборатория. В нея работят най-добрите специалисти на Германия по отравяния и химическо оръжие. Случаят е силно политизиран и властите отказват да потвърдят или отрекат, че военни експерти работят по него.

Конкретното вещество, с което, изглежда, е отровен, още не е известно и може да има яснота след години.

"Но белезите на субстанцията би трябвало още да са в кръвните проби на Навални", казва химикът Марк-Михаел Блюм, ръководил две години лаборатория на Организацията за забрана на химическите вещества (OPCW). Групата на органофосфатите се използва при аграрни и фармацевтични продукти, но също така в бойни вещества като табун, зарин, зоман, V-газове и "Новичок".

Лекарите се интересували от начина, по който отровата е попаднала в тялото на Навални, и, изглежда, са открили някаква паралели с данните от България по случая "Гебрев", пише "Шпигел".

Изданието допълва, че специалната капсула, в която бе транспортиран Навални от Русия до Германия, е била предоставена от германската армия. Тя е със собствена система за вентилация и е използвана като застраховка, за да не бъде вкарано опасно за околните вещество.

Гешев отрича да е постъпило питане от Германия за Гебрев

Специалистите от "Шарите" освен това са поискали сведения и от България за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев с вещество от групата органофосфати, за което също се предполага, че е дело на руското военно разузнаване ГРУ, припомня "Шпигел".

Главният прокурор Иван Гешев отрече това. Към този момент Германия не е отправяла запитване към страната ни по отношение на отравянето на Емилиян Гебрев и паралела с инцидента с руския опозиционер Алексей Навални, каза той в петък пред репортери.

"Имаме изключително добро съдействие с германската прокуратура, миналата година бяхме на посещение при главния прокурор на Федерална република Германия, така че ще им съдействаме максимално бързо", добави Гешев.

Германия предупреди за санкции срещу Русия

"Шпигел" допълва, че канцлерът Ангела Меркел е много обезпокоена от ситуацията около Навални. По информация на изданието тя всекидневно получава подробна информация за здравословното му състояние.

Ще има дипломатически отговор в случай, че разследването на болестта на руския опозиционен лидер се окаже "опит за убийство по инициатива на държавата", заяви в петък германският външен министър Хайко Маас.

Според него Германия няма да се поколебае да наложи допълнителни санкции срещу Русия, ако бъде установено, че руски държавни структури стоят зад отравянето на опозиционера на Кремъл.

Русия е била предупредена по случая с Навални от редица държави, които призоваха за разследване, за да се разбере какво се е случило с опозиционния политик, но Кремъл категорично отрича да има участие в случая и дори заяви, че е заинтересован от разследване.

Христо Грозев за случаите с Навални и Гебрев

Българинът Христо Грозев, който е част от разследващата платформа "Bellingcat", коментира пред "Дойче веле" приликите при случаите с Навални, Гебрев и Скрипал.

"Първата е клиничната картина на симптомите. И в двата случая контактът с отровното вещество е последван от период на болки, предшестващ изпадането в кома. Симптомите на комата също си приличат - тя е съпроводена от ниска температура. Освен това и в двата случая симптомите на комата отслабват при приложението на атропин. Втората прилика е в непосредствените следи от веществото - това не са просто холинестеразни инхибитори, а тяхна подгрупа, която се нарича органофосфати, при които се открива връзка с определен вид пестициди", казва Грозев.

Той обяснява, че една от разликите е, че Гебрев е имал халюцинации, продължили няколко часа.

"Както ни разказа той, това било нещо неземно, като лош сън: картини с едри насекоми и цветен калейдоскоп пред очите. Все още не знаем дали и Навални е преживял подобно нещо", допълва журналистът.

Едни и същи офицери от ГРУ

Говорейки за приликите с отравянето на Скрипал, той казва:

"Основното голямо сходство е присъствието на едни и същи офицери от руското военно разузнаване и в двата случая - това не би могло да се определи като случайност. Един от високопоставените офицери на руското ГРУ е бил в Лондон по време на отравянето на Скрипал и дъщеря му. А в случая с Гебрев е видян на видеозаписа от гаража. Освен това и в двата случая нервнопаралитичното вещество е от групата на органофосфатите. Тогава специалистите още не са знаели за "Новичок" и неговия състав, така че е възможно и Гебрев да е бил отровен с него, но сега вече е трудно да се направи повторно разследване. Смятам, че и в двата случая са действали едни и същи хора. Но веществото може и да е било друго."

На въпрос какво доказва, че човекът, за когото твърди, че е бил във Великобритания при отравянето на Скрипал и в България при отравянето на Гебрев, работи за руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), Христо Грозев обяснява:

"Това е вън от съмнение, разполагаме с различни доказателства. Най-убедителното сред тях са данните от неговия телефон, с които разполагаме. Въпросният човек е прекарвал работното си време в главната сграда на разузнавателното управление в Москва. Освен това е завършил дипломатическата академия на ГРУ, а повечето му телефонни контакти са били със служители на ГРУ, включително с неговия началник."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят