Германските либерали допускат нови преговори с Меркел и Зелените за общо управление

Лидерът на социалдемократите е подложен на растящ натиск да склони за коалицията

Германските либерали допускат нови преговори с Меркел и Зелените за общо управление
Германските либерали заявиха, че не изключват възможността за възобновяване на преговорите за формиране на управляваща коалиция с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и Зелените. Свободната демократическа партия (СВдП) обаче постави като условие потенциалните партньори да излязат с "напълно нов пакет" с предложения, съобщи Ройтерс.
 
"Ако наистина е възможно да построим модерна република през следващите години, то тогава ние последни ще откажем да разговаряме", каза генералният секретар на СВдП Никола Беер пред телевизия Ен Те Фау по повод провала на тристранните преговори в неделя.
 
"Не мога да си представя, че това ще проработи", каза тя, визирайки досегашните предложения на консерваторите и Зелените.
 
Само няколко часа по-рано председателят на партията Кристиан Линднер каза, че не вижда смисъл да бъдат подновявани преговорите за управляваща коалиция с участието на либералите, консервативния блок Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и Зелените.
 
"В такава политическа конфигурация и с такова политическо съдържание няма смисъл да се започват наново преговорите", каза Кристиан Линднер.
 
Лидерът на СвДП заяви, че на консултациите канцлерът Ангела Меркел, която е и лидер на ХДС, "практически не е оказала никаква подкрепа за компромисните предложения" на свободните демократи.
 
Той посочи, че се е създало усещане, че от СвДП се изисква просто да осигури "мнозинство за черно-зелена коалиция (тоест коалиция между ХДС/ХСС и Зелените)". "Има си граници на готовността за компромиси", каза политикът.
 
Преговорите за съставяне на трипартийна управляваща коалиция между ХДС на Ангела Меркел, либералната Свободна демократическа партия (СвДП) и Зелените завършиха с провал в неделя и изходът от политическата криза засега не е ясен.
 
Шулц е подложен на силен натиск да склони за коалиция 
 
На този фон лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц е подложен на растящ натиск да склони на коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, за да стане възможно формирането на ново правителство и да бъде изведена страната от най-тежката политическа криза в съвременната си история.
 
След унизителното поражение на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на парламентарните избори на 24 септември нейният председател даде ясно да се разбере, че тя ще остане в опозиция, за да може да се възстанови.
 
От 2013 г. Германия е управлявана от "голяма коалиция" между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), от една страна, и ГСДП, от друга. На изборите през септември социалдемократите регистрираха най-слабия си изборен резултат в своята история, в резултат на което Шулц реши партията да остане в опозиция.
 
Това направи напълно реална перспективата за произвеждане на нови избори и нежеланието на лидера на социалдемократите да се коалира с консерваторите започна да изглежда по-спорно.
 
"Отказът на Шулц да участва в правителство предизвиква вълнения в ГСДП", гласи водещото заглавие на вестник "Зюддойче цайтунг", цитирано от БТА.
 
Според германския лявоцентристки всекидневник лидерът на социалдемократите "е отишъл прекалено далеч" и това е предизвикало скептицизъм в парламентарната група и ръководството на партията.
 
Някои депутати се опасяват, че на евентуални предсрочни избори ГСДП може да бъде наказана заради своята позиция, която удължи политическата криза в Германия. 
 
"(Вътрешнопартийната) съпротива срещу Мартин Шулц печели терен", отбелязва таблоидът "Билд", германският вестник с най-голям тираж. Според изданието трийсетина депутати от 153-членната група на ГСДП в Бундестага, долната камара на парламента, поставят под въпрос стратегията на своя шеф.
 
Нова ситуация
 
"Ние сме в нова ситуация", подчертава Йоханес Карс, лидерът на дясното крило на социалдемократите, цитиран от вестник "Пасауер нойе пресе". Той коментира, че Шулц не може просто да каже на президента Франк-Валтер Щайнмайер, че всичко е приключило.
 
Сега Щайнмайер води консултации с партиите, които евентуално може да формират управляваща коалиция, отбелязва Франс прес.
 
Клаудия Рот, една от водещите фигури на Зелените, също насърчи германския президент да накара ГСДП "да се раздвижи". 
 
Преди да стане държавен глава през март, Щайнмайер бе член на Социалдемократическата партия.
 
Целта е баварският съюзник на Меркел да бъде насърчен да възобнови усилията за формиране на управляваща коалиция.
 
ХСС постави въвеждането на годишен праг от 200 000 на приеманите от Германия бежанци като условие за своето участие в управлението, припомня ДПА. 
 
Югоизточната провинция Бавария понесе основния удар при миграционната вълна, която заля страната през 2015 г. ХСС и либералите са за по-строга миграционна политика - ключово тяхно разногласие със Зелените. 
 
Половината германци искат нови избори 
 
Според социологическо проучване половината германци искат нови избори, а една пета подкрепят съставянето на правителство на малцинството.
 
Според допитването на института ИНСА, извършено за всекидневника "Билд", 49.9 процента от анкетираните са за предсрочни избори. 
 
Посочва се също, че 48.5 процента смятат, че Германската социалдемократическа партия е постъпила правилно, като е отказала да влезе в нова управляваща коалиция с консерваторите на Меркел - такъв вариант подкрепят само 18 процента от запитаните. 
 
Според 28 процента от запитаните отговорност за неуспеха на преговорите за коалиция досега носи Кристиан Линднер, лидерът на СвДП, според 27 процента - Меркел, а само 13 процента обвиняват за това лидера на Зелените Джем Йоздемир.
 
Всеки четвърти смята, че Меркел трябва да се кандидатира отново за канцлер, ако има предсрочни избори. Двайсет и четири процента биха предпочели нейната партия Християндемократически съюз да издигне друг кандидат, макар да няма особен консенсус кой да бъде.
 
Според проучването при нови избори повечето избиратели биха предпочели коалиция между ХДС и СвДП, следвана от коалиция между ГСДП, Зелените и Лявата партия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?