Германските либерали са за глобални действия срещу данъчните практики на корпорациите

Лидерът на либералите Кристиан Линднер

Международни корпоративни гиганти като Епъл (Apple) да плащат повече данъци, призова лидерът на германската Свободна демократическа партия (СДП) Кристиан Линднер, цитиран от Ройтерс.

Благосклонната към бизнеса партия, която е известна като застъпник за понижаване на данъците, преговаря с канцлера Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство с нейния консервативен Християндемократически съюз (ХДС) и "Зелените".

Практиката международни компании да намаляват до минимум данъчните си задължения, като отчитат печалбата си в страни с по-ниски ставки, привлече вниманието на обществеността през последните години на фона на усилията на финансово затруднени държави да покриват нарастващите си задължения за социални плащания и сигурност.

Коментарът на Линднер може да даде възможност за намиране на обща позиция със "Зелените", чиито призиви към по-големи разходи за инфраструктура и екология влизат в сблъсък с настояването на СДП за строга бюджетна дисциплина.

"Мога да си представя увеличаване на данъците за компании като Епъл. Структурата на данъците им трябва да бъде на водещо място в дневния ред на европейско равнище и в Г-20", заяви Линднер.

Макар той отново да изрази съпротива срещу увеличаването на данъците за хората с най-високи доходи, предложението му за мерки срещу данъчните практики на корпорациите създава повече възможности за маневри в сложните тристранни преговори за съставяне на ново германско правителство, отбелязва Ройтерс.

Според вътрешен документ на ХДС различните предложения, направени при преговорите, могат да струват до 100 млрд. евро, съобщи днес в. "Велт". По оценките на партията това е над три пъти повече от сумата, която е на разположение за нови проекти през идните четири години.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?