Германските медии за успеха на десните популисти: Кошмар и шок

Протести срещу и разцепление в "Алтернатива за Германия“

Фрауке Петри напуска пресконференцията в Берлин

"Кошмар", "изумление", "исторически поврат": германските вестници се надпреварват в търсенето на силни думи, за да опишат шока от развитието на вчерашните избори, белязани от пробива на националистическата десница.

Националистическата и антиимигрантска партия "Алтернатива за Термания“ спечели 12,6 процента от гласовете на вчерашните избори, което значи, че ще вземе над 90 места в парламента. За пръв път от над 60 години крайнодясна партия ще заседава в Бундестага, отбелязва ДПА.

Сензационният напредък на десните популисти представлява исторически поврат в германския политически живот, който се характеризира с култура на консенсус и цивилизовани дебати, а сега навлиза в епоха на много по-сурово и конфликтно поведение, посочва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Алтернатива за Германия" (АзГ) влиза в Бундестага с подкрепа, надхвърляща 10 процента, и ще бъде изключително трудно да се състави солиден управляващ съюз за следващите четири години, подчертава сп. "Шпигел".

Стотици хора излязоха късно снощи по улиците на няколко германски града да протестират срещу дясната партия, която за първи път ще влезе във федералния парламент след националните избори, при това като трета политическа сила.

Около 1000 демонстранти се събраха пред нощен клуб на берлинския площад "Александерплац", където АзГ празнуваше пробива си на изборите. Протестиращите викаха "Вън, махайте се!" и "АзГ, расистка измет!"

Полицията съобщи, че обстановката е спокойна, въпреки че някои от демонстрантите са хвърляли бутилки и яйца.

Няколкостотин души се събраха на спонтанен протест и в източния град Лайпциг. Сходни прояви имаше също в Кьолн, Хамбург и Франкфурт. Митинг с около 400 участници пред централната гара в Кьолн беше част от национална кампания под надслов: "Национализмът не е Алтернатива".

В Хамбург хората преминаха от гарата до местната централа на "Алтернатива за Германия". Спонтанни протести имаше още в Мюнхен, Дюселдорф, Гьоингер, Майнц, Саалфед и дори в Дрезден – столицата на източната провинция Саксония, в която дясната партия е първа политическа сила с 27 на сто от гласовете.

Лидер на "АзГ" отказа да бъде депутат в парламентарната ѝ група

Един от лидерите на "Алтернатива за Германия" - Фрауке Петри, обяви в понеделник, че няма да бъде депутат в парламентарната ѝ група в Бундестага заради агресивни изказвания на партията в периода на изборите.

"След дълъг размисъл реших да не членувам в парламентарната група" на АзГ в Бундестага, обяви тя на пресконференция в Берлин, в която участваха и другите лидери на антиимигрантската партия.

По този начин съпредседателката на АзГ иска да протестира срещу радикализирането на партията през последните седмици, когато зачестиха словесните нападки срещу мигрантите и мюсюлманите, а някои членове поискаха да се сложи край на покаянието на германците за престъпленията на нацистите, отбелязва АФП.

Фрауке Петри е представител на умереното крило в АзГ. След като обяви решението си, тя напусна залата, без да отговаря на повече въпроси.

Петри е съпредседател на АзГ, но е все повече изолирана от другите лидери през последните месеци. След вчерашните избори "Алтернатива за Германия" стана трета парламентарна сила и постигна особено високи резултати в родната провинция на Петри Саксония, а самата Петри спечели депутатско място, отбелязва Асошиейтед прес.

Петри е заявявала, че иска да направи партията готова да управлява през 2021 г., докато други представители на АзГ обявяват за свой приоритет да са безкомпромисна опозиция.

При учредяването си през 2013 г. АзГ имаше ясната амбиция, която се запази до 2015 г., "бързо да започне да упражнява управленски отговорности", заяви Петри и добави, че това продължава да е нейна цел.

"Една анархистка партия може да е успешна в опозиция, но не може да направи на избирателите надеждно предложение за управление", заяви Фрауке Петри на днешната пресконференция.

Фрауке Петри "обърна гръб на партията", реагира на същата пресконференция съпредседателят на АзГ Йорг Мойтхен и заяви, че това нейно решение е "достойно за съжаление".

"Това си е нейно решение, не наше", коментира един от водачите на листи на АзГ Александър Гауланд.

"Самият Гауланд е в открит конфликт с Фрауке Петри, която го упрекна за войнственото изказване, че АзГ "ще преследва до край" Меркел след нейния изборен успех.

"Такава реторика не е конструктивна за умерените избиратели", изтъкна Петри.

"Изненадващото ѝ напускане само ден след вота излага на показ постоянните вътрешнопартийни борби в АзГ, която е разделена между отслабващо национал-либерално течение и екстремистко течение, което изглежда е взело връх в предизборната кампания, отбелязва Франс прес.

Фрауке Петри бе изтласкана встрани в борбата кой да е водач на листа на АзГ в полза на Александър Гауланд и Алис Вайдел при спора между крайнодясната и по-умерената фракция в "Алтернатива за Германия".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?