Германските социалдемократи гласуват за нов лидер

Германските социалдемократи гласуват за нов лидер

Гласуването за избор на нов лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започна днес, съобщи ДПА.

За пръв път в надпреварата за избор на ново ръководство се прилага подход, при който кандидатите за лидерския пост, смятан за един от най-проветривите в германската политика, се явяват по двойки, а не индивидуално.

В състезанието участват общо шест двойки кандидати да застанат начело на партията.

Анализатори са на мнение, че не може да бъде прогнозирано кой ще спечели. Най-известното име сред претендентите е това на финансовия министър Олаф Шолц, който участва в кампанията заедно с Клара Гайвиц, бивш депутат в областния парламент на провинция Бранденбург.

Сред другите двойки, за които се смята, че имат шанс, са двойките Норберт Валтер-Борянс - Саския Ескен и Кристина Кампман - Михаел Рот.

Гласуването - което ще става по пощата и по интернет - ще продължи до 25 октомври. Резултатът се очаква да бъде обявен на следващия ден. Право на глас имат всички членове на партията.

Гласуването се наложи, след като досегашният лидер на партията Андреа Налес обяви, че се оттегля от поста. Днес тя съобщи, че излиза и от националната политика. Това ще стане факт в края на месеца, когато тя ще напусне Бундестага.

След като ГСДП години наред беше по-малкият партньор в управляващата коалиция, подкрепата за нея претърпя драстичен спад.

От една от двете основни политически сили в германската политика тя стигна до позиция, при която според социологическите проучвания подкрепата за нея сред населението е около 14 процента, а Зелените я изпреварват.

Господстващата сила в германската политика остава консервативната християндемократическа коалиция на канцлера Ангела Меркел с подкрепа от малко под 30 процента.

Следващите парламентарни избори в Германия трябва да бъдат произведени през октомври 2021 г.  

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?