Германските социалдемократи отново обмислят съществуване в сянката на Меркел

Мартин Шулц

Да си в опозиция според бивш лидер на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) е "скапана работа".

Думите на Франц Мюнтерферинг може да се окажат полезни за лидера на ГСДП Мартин Шулц, когато той се изправи пред една неспокойна партийна конференция тази седмица, за да се опита да убеди социалдемократите да рискуват да потиснат идентичността на своята партия под доминацията на консерваторите на Ангела Меркел и да подкрепят преговори за съставяне на ново правителство, оглавявано от Меркел.

Освен че трябва да решат дали да започнат следващата седмица преговори с Меркел за евентуално повторение на сегашната коалиция на ГСДП с Меркел, членовете на партията също така ще гласуват по въпроса за партийното лидерство на Шулц.

Съюзяването с Меркел като по-малък партньор в оглавявана от нея коалиция обаче е въпрос, с който ГСДП се бори почти на всички избори, откакто тя стана канцлер за първи път през 2005 г.

След като през 2009 г. Меркел сформира коалиция с подкрепящите бизнеса свободни демократи, която управляваше четири години, ГСДП пак се бореше с идеята за отново да се обвърже с нея през 2013 г., когато канцлерката беше на върха на политическата си власт.

Партията спечели едва 25,7 процента от гласовете на изборите през 2013 г. Това беше вторият ѝ най-лош резултат от края на Втората световна война след поражението с 23 процента, което претърпя през 2009 г. след първите си четири години като по-малък партньор в оглавявана от Меркел коалиция.

Този път обаче много членове на ГСДП са твърдо против нов съюз с Меркел, след като гласовете за партията паднаха до едва 20,5 процента на националните избори през септември.
Вместо това те настояват ГСДП да се върне в опозиция, за да си даде време да се прегрупира и да разработи нов политически курс.

61-годишният Шулц, който е бивш председател на Европейския парламент, преминава през големи сътресения, откакто бе номиниран за лидер на ГСДП и кандидат на партията, който да оглави кампанията ѝ за изместване на Меркел при надпреварата за изборите през септември тази година.

Членовете на ГСДП ликуваха, когато номинацията на Шулц доведе до рязко увеличаване на подкрепата за партията в социологическите проучвания, като се има предвид, че той бе ново лице на политическа сцена, пълна със стари играчи.

Това, че Шулц получи подкрепа от 100 процента от гласовете при избора на партиен лидер през март, беше показател какви надежди хранеше ГСДП, че той може да сложи край на 12-годишното управление на Меркел.

Но тогава "влакът на Шулц", както медиите нарекоха кампанията на лидера на ГСДП за канцлерския пост, изглежда, вече губеше мощност, след като подкрепата за партията намаля и се появиха признаци за изборната катастрофа, която предстоеше на 24 септември.

За съжаление, това също така казва нещо за лидерството на Шулц - че до слабото представяне на ГСДП на изборите през септември се стигна, въпреки че партията успя да прокара някои от ключовите си политики, включително минимална работна заплата и план за ранно пенсиониране, по време на участието си в коалицията на Меркел.

Сега редовите членове на ГСДП са на път да гласуват на конгреса тази седмица за представянето на Шулц като партиен лидер, след като той доведе социалдемократите до травмата на изборите през септември, а после бе принуден да направи неловко отстъпление по въпроса за съставянето на нов съюз с Меркел.

След като в изборната нощ твърдо отхвърли възможността за ново присъединяване към правителство на Меркел, Шулц бе принуден да отстъпи под натиска на някои кръгове в неговата партия, а също на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, и тези седмица да подкрепи нови преговори с канцлерката.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?