Германските социалдемократи печелят регионалните избори в Долна Саксония

Германските социалдемократи печелят регионалните избори в Долна Саксония

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е начело с 37.5 на сто от гласовете на регионалните избори в провинция Долна Саксония. Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел остава на второ място с 35 на сто, предадоха световните агенции, цитирайки екзитпол на телевизия А Ер Де.

През последните 4 години регионалното правителство на провинцията беше коалиция на ГСДП и Зелените. На последните избори ГСДП получи 32.6 на сто от гласовете, а ХДС - 36 на сто, припомня Ройтерс.

По данни на екзитпола Зелените получават 8.5 на сто от гласовете. Либералната партия Свободни демократи получи 7 на сто.

Крайнодясната Алтернатива за Германия премина на косъм 5-процентовата бариера и ще влезе в местния парламент с 5.5 на сто, посочва Франс прес.

Консерваторите на канцлерката Меркел отбелязаха на 24 септември най-слабите си резултати на национални избори от 1949 г. и тази седмица ще започнат предварителни дискусии със свободните демократи и Зелените в опит за съставяне на федерално правителство, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа