Германските социалдемократи се съгласиха да участват в коалиционни преговори

Меркел, Шулц и Зеехофер се събират при германския президент в четвъртък, за да обсъдят бъдещото правителство

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер (ляво) и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц по време на срещата им в четвъртък.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че тя ще се включи в разговорите за преодоляване на политическата криза, която не позволява създаването на ново правителство в страната вече два месеца след парламентарните избори през септември, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция в Берлин в петък Мартин Шулц заяви, че неговата левоцентристка партия е готова заедно с други партии да обсъжда "много открито как ГСДП може да допринесе за сформирането на ново правителство".

Той посочи, че ръководството на партията е взело това решение заради чувството си на отговорност пред Германия и Европа след провала на усилията за съставяне на трипартийна коалиция.

АП отбелязва, че тези негови думи са "завой на 180 градуса" от предишната позиция на Шулц, която изключваше всякакво участие в бъдещо правителство след загубата от консервативния блок на канцлерката Ангела Меркел в изборите на 24 септември.

Шулц отбеляза, че неговата партия е решила да направи преоценка на позицията си след вчерашната среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер, на която той призова всички основни политически партии към преговори, след като Меркел не успя да състави коалиция в резултат на консултациите си със Зелените и със Свободните демократи.

"Федералният президент отправи емоционално обръщение, призовавайки партията към преговори, и ние няма да го игнорираме", писа Шулц в Туитър. "Ако преговорите доведат до това ние да вземем участие под някаква форма в създаването на правителство, решение по този въпрос ще вземат чрез гласуване членовете на партията", подчерта лидерът на ГСДП, цитиран от Ройтерс.

Според агенцията подкрепата за ново правителство може да бъде в различни форми, а не чрез коалиция, включително формално споразумение да не се пречи на правителство на малцинството, начело с Меркел, или неформално споразумение "то да бъде толерирано".

Меркел, Шулц и Зеехофер се събират при германския президент в четвъртък


Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне с канцлерката Ангела Меркел и с лидерите на баварските консерватори Хорст Зеехофер и на социалдемократите Мартин Шулц в четвъртък вечерта, за да търсят път за сформиране на нова голяма управляваща коалиция, предаде ДПА.

Агенцията цитира съобщение от президентската канцелария, според което тримата най-влиятелни партийни лидери в Германия ще се съберат на разговори в официалната резиденция на държавния глава, двореца "Белвю" в Берлин, в 20 ч. (21 ч. българско време).

Решението на ГСДП, която заяви, че ще излезе в опозиция, след като на изборите през септември отбеляза най-слабият си резултат след Втората световна война, намалява вероятността да се наложи произвеждането на нови избори, които могат да повлияят негативно на най-голямата икономическа и политическа сила в Европа, отбелязва Ройтерс.

ГСДП бе изложена на нарастващ натиск да се откаже от съпротивата си срещу участие в широка коалиция с консервативните Християндемократически и Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС). Социалдемократите участваха в широка коалиция с консерваторите от 2013 г., но лидерът на ГСДП Мартин Шулц заяви, че партията трябва да се вслуша във волята на гласоподавателите си и да премине в опозиция.

Снощи лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц се срещна с президента Франк-Валтер Щайнмайер. Щайнмайер води консултации с партийните лидери след провала в неделя на преговорите между консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел, Свободните демократи и Зелените.

Срещата на Щайнмайер и Шулц е продължила повече от час. Очакванията бяха президентът да напомни на левоцентристкия опозиционен лидер, че има политически отговорности към държавата и да поиска от него да промени решението си да не участва в нова голяма коалиция с консерваторите, посочва ДПА.

След провала на преговорите със Свободните демократи и Зелените, социалдемократите останаха единствената надежда за Меркел да управлява най-голямата европейска икономика за четвърти мандат.

"ГСДП е напълно наясно с отговорностите си в сегашната трудна ситуация", каза Шулц преди срещата с президента. След това той информира ръководството на ГСДП за разговора с Щайнмайер, но публично не даде информация, добавя ДПА. На срещата е присъствал и външният министър Зигмар Габриел, който е смятан за привърженик на продължаване на общото управление с ХДС/ХСС.


Ръководството на ГСДП вече не изключва голяма коалиция, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" за проведеното след срещата между Щайнмайер и Шулц заседание на ръководството на партията, за което се посочва, че продължило осем часа до късно през нощта.

Изданието отбелязва, че с оглед на изявленията след заседанието може да се заключи, че ГСДП ще действа под мотото "Да вземем завоя, но без да правим безпринципни компромиси". Посланието от среднощното заседание е, че вече от страна на партията има желание за обсъждане на всякакви теми, като партията е подчертала готовността си да участва в диалог за уреждане на правителствената криза.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" откроява като друго важно послание от заседанието и това, че е била внесена яснота за непосредственото бъдеще на Мартин Шулц. Ръководството на социалдемократите е опровергало появили се слухове за негово възможно оттегляне.

"Зюддойче цайтунг" отбелязва, че социалдемократите са оставили отворен въпроса дали ще се присъединят към нова голяма коалиция с консервативния блок.

Вестник "Велт" посочва, че много от депутатите на ГСДП не искат нови избори, а "Цайт" коментира, че ръководството на партията обмисля дали да се откаже от категоричната си позиция за неучастие в нова голяма коалиция, но че решението за това в крайна сметка ще зависи от партийните органи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?