Германските социалдемократи ще предложат точкова система при приема на имигранти

Бидерът на германските социал-демократи Зигмар Габриел

Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е партньор в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, ще обяви утре план за точкова система, с чиято помощ да се регулира имиграцията, информира в неделя Ройтерс, като се позовава на председателя на парламентарната група на социалдемократите Томас Оперман.

Той уточни, че целта е новият закон, уреждащ миграцията на квалифицираните работници от страни извън ЕС, да бъде приет преди парламентарните избори през септември догодина.
Същината на закона е точкова система по подобие на канадската система, посочи Оперман пред в. "Билд ам Зонтаг".

Законът няма да променя правилата за бежанците и мигрантите, кандидатстващи за убежище в Германия, допълни той.

Той уточни, че според плана имигрантските молби ще бъдат оценявани на база възраст, образование, трудов опит, езикови умения и способност за интегриране в германското общество, като целевата бройка на допуснати мигранти ще бъде 25 000 души през първата година.

Допустимият брой квалифицираните мигранти ще се преразглежда всяка година в зависимост от нуждите на германския трудов пазар, посочи Оперман пред изданието.

Мигрантите, които печелят достатъчно, за да издържат семейство, ще получат разрешение да доведат децата и съпруга или съпругата си. Мигрантите, приети според новата схема, обаче няма да получават социални помощи през първите пет години след установяването си в Германия, освен ако не са платили достатъчно социални вноски.

Предложението е направено в момент когато Германия прави оценка на миграционната си политика, след като в страната влязоха миналата година близо 900 000 мигранти, повечето от които избягали от война и насилие в Сирия, Ирак и Афганистан. Страната същевременно се опитва да попълни незаетите работни места, появили се заради застаряващата работна ръка.

Равнището на безработица в Германия спадна повече от очакваното през октомври, достигайки 6 процента - най-ниското ниво след обединението на страната през 1990 година.

Според експерти германското население в трудоспособна възраст, чиито пенсионни вноски подкрепят нарастващия брой пенсионери, ще се свие с до 6 милиона души до 2030 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?