Германските социалдемократи водят месец преди изборите

Сн. БГНЕС

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) изпреварва десноцентристкия блок на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) по обществена подкрепа, малко повече от месец преди парламентарните избори в Германия, показва ново проучване, цитирано от ДПА.

Според анкетата, проведена от института "Форза" за телевизиите Ер Те Ел и Ен Те Фау, за ГСДП възнамеряват да гласуват 23 процента от избирателите, а за блока ХДС/ХСС - 22 на сто.

Социалдемократите са спечелили два процентни пункта в сравнение с миналата седмица, когато изпревариха Зелените и се наредиха на второ място.

През последните седмици стабилната преднина, която ХДС/ХСС имаше по-рано, се стопи, поставяйки под засилващ се натиск кандидата на блока за канцлер Армин Лашет, който се надява да наследи на поста Ангела Меркел.

ГСДП за първи път от 15 години има по-голяма подкрепа от ХДС/ХСС в проучване на "Форза". Това е още по-забележително, като се има предвид твърде слабото начало на социалдемократите в предизборната кампания, когато някои наблюдатели до голяма степен ги отписаха като значима политическа сила, отбелязва ДПА.

Според "Форза" резултатът на ХДС/ХСС е най-лошият за консервативния блок в проучвания на института.

Зелените са загубили един процентен пункт и са се смъкнали до 18 на сто, заемайки третото място. Подкрепата за либералната Свободна демократическа партия остава четвърта на равнище от 12 процента.

В новия състав на Бундестага, долната камара на германския парламент, ще влязат още крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с 10 на сто и крайнолявата "Левите" с 6 процента.

Канцлерката Ангела Меркел, която заема поста още от 2005 г., обяви, че ще се оттегли след изборите на 26 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?