Германските тайни служби са шпионирали САЩ и Франция

Германските тайни служби са шпионирали САЩ и Франция

Германските тайни служби, вече обвинени в шпионаж в полза на Съединените щати, са шпионирали самостоятелно няколко съюзнически държави, сред които САЩ и Франция. Това твърдят германски медии, цитирани от Франс прес.

По-рано германската служба за външно разузнаване Бе Ен Де бе обвинена, че е подслушвала в полза на американската Агенция за национална сигурност (Ен Ес Ей - NSA) представители на френското президентство и министерството на външните работи, както и на Европейската комисия.

Германското обществено радио Ер Бе Бе и онлайн версията на списание "Шпигел" заявиха, че Бе Ен Де е шпионирала, този път по своя инициатива, посолствата и правителствата на няколко съюзнически и европейски държави, конкретно Франция и Съединените щати, без това да влиза в нейните правомощия.

Германската служба за външно разузнаване е използвала не само селектори (ключови думи, имена, номера на телефони и кредитни карти), предоставени ѝ от Ен Ес Ей, но и избрани от самата нея. Тя е развивала тази шпионска дейност в продължение на няколко години, преди да я прекрати през есента на 2013 г.

Комисията към германския парламент, която разследва шпионските практики през последните години, е била уведомена за тези твърдения снощи. Тя ще изслуша следващата седмица представители на Бе Ен Де и двете медии.

Германският правосъден министър Хайко Маас призова за по-строг контрол върху националната служба за външно разузнаване.

Маас заяви в интервю за в. "Райнише пост", че е необходима фундаментална реформа на Бе Ен Де, съобщи БТА.

"Парламентът трябва да използва всички необходими средства за ефективен контрол върху разузнавателните служби", каза той.

През есента на 2013 г. информации, че Ен Ес Ей е подслушвала мобилния телефон на германския канцлер Ангела Меркел, предизвикаха силно напрежение между Вашингтон и Берлин. "Шпионажът между приятели, това не бива да се прави", каза тогава Меркел.

Започнатото от германското правосъдие разследване по случая бе приключено през юни.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа