Германските туристи спират записванията си за България

Германските туристи спряха записванията си за посещение на България преди месец, защото не знаят каква ще е обстановката у нас, обяви председателят на Варненската туристическа камара Димитър Димитров. Той каза ,че обикновено от началото на февруари до 31 март има засилено записване на туристи, защото се ползват отстъпки от около 10-15 процента.

Димитров твърди, че обикновено до края на март винаги има яснота за преспективите пред летния сезон, но сега не може да се направи подобна прогноза.

Според него, ако военните действия в Ирак не приключат скоро, има голяма вероятност германските туристи, предпочели да почиват в Турция, основен конкурент на българските черноморски курорти, да бъдат пренасочвани към България.

Председателят на Българската туристическа камара доц. Цветан Тончев заяви, че германските туристи у нас през миналата година са били 410 хиляди души. В Турция техният брой е бил 2.800 млн.души.

В момента не се наблюдава преразпределение на туристическия пазар и въпреки стагнацията, няма постъпили оплаквания от туроператорите, заяви заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов във Варна.

Между 8 и 12 процента ръст на приходите в туризма през тази година очаква Министерството на икономиката, съобщи Хаджиниколов. През миналата година те бяха 1,350 млрд. лв. Това показва ръст с 11.1% спрямо 2001 година.

В същото време туристите са се увеличили с около 9 процента. Това означава, че има изпреварващо нарастване на приходите в сравнение с броя на туристите.

Дъмпингови цени на туристическия пазар не са формулата на успеха за България, смята Димитър Хаджиниколов. По тази формула обаче работи Турция, която е съседна страна на конфликта в Ирак. Заместник-министърът смята, че успех ще бъде постигнат при съчетание на атрактивни цени с високо качество.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?