Германските вестници: Всичко сочи към голяма коалиция

В Германия всичко сочи към голяма коалиция между блока на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) от една страна и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) от друга, пише вестник "Ханделсблат", цитиран от БТА в четвъртък.

След вчерашния провал на преговорите между ХДС/ХСС и партията Зелените за съставяне на правителство най-вероятен вече е вариантът за широка коалиция. Днес консерваторите и социалдемократите ще се срещнат на трети, решителен кръг от разговори. Социалдемократите очакват отстъпки още по време на проучвателните преговори, но според генералния секретар на ХДС това трябва да стане по време на същинските преговори за съставяне на коалиционен кабинет.

От ХСС вече дойдоха първите сигнали за възможен компромис, отбелязва "Ханделсблат". Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер може да приеме предложеното от социалдемократите въвеждане в Германия на единно минимално заплащане от 8,50 евро на час, пише "Зюддойче цайтунг". Зеехофер казва за изданието, че е готов да приеме предложението на социалдемократите, но при определени условия. Освен това очаква ГСДП да даде гаранции, че няма да иска нови увеличения на данъци и на дълга.

"Зюддойче цайтунг" отбелязва, че днешната среща между ХДС/ХСС и ГСДП е критична за социалдемократите, тъй като членовете им продължават да се отнасят скептично към възраждането на коалицията между двете формации, управлявала в периода 2005-2009 г.

В неделя партиен конгрес на ГСДП трябва да реши дали да подкрепи евентуално започване на същински преговори за съставяне на правителство.

Спор в редиците на Зелените за разграничаването от ХДС/ХСС, пише вестник "Велт". Изданието посочва, че лявото крило в партията около бившия шеф на парламентарната ѝ група не желае сближаване с ХДС/ХСС, докато председателят на партията Джем Йоздемир не изключва нови преговори с тези формации, в случай че не се стигне до голяма коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?