Германските власти депортираха сто египтяни за визови нарушения

Германските власти депортираха сто египтяни за визови нарушения

Германските власти репатрираха сто египтяни заради нарушаване на правилата за пребиваване. Сред тях има и хора с отхвърлени молби за убежище, съобщиха източници от летището в Кайро. Това е първото по рода си подобно действие от страна на Берлин, предаде Асошиейтед прес.

Депортираните кацнали вчера на летището в Кайро с полет от Франкфурт, на борда на който имало и 50 души от германските служби за сигурност. След предаването на лицата германските служители се върнали в страната си.

Впоследствие египетската полиция започнала разследване срещу депортираните, както и за обстоятелствата на тяхната депортация, включително дали срещу тях няма издадени заповеди за арест. Повечето били освободени, но над десетина остават задържани към днешния ден.

Този ход е сигнал за намерение за по-строго политика в областта на миграцията в Германия. Между 2015 и 2016 г. тя прие над милион бежанци, повечето от страни с военни конфликти като Сирия, Афганистан и Ирак. По-късно това породи обратен ефект, изразяващ се в популизъм, който привлече подкрепа за крайнодесни политици, отбелязва АП.

Правозащитните организации често се обявяват против депортациите в Египет поради съображения, че върнатите може да бъдат подложени на недобро отношение от властите, които имат дълга история на нарушения, включително документирани случаи на изтезания.

Източниците, които пожелават анонимност, казаха, че пълният с депортирани лица полет е първият от Германия, но отбелязаха, че подобна депортация са организирали и италианските власти.

Германия предлагаше подкрепа по време на миграционната криза, но броят на нападенията над мигранти, а понякога и срещу техните защитници рязко се увеличи.

Въпросът беше един от основните на миналогодишните избори, на които се стигна до възход на националистическата партия "Алтернатива за Германия" и също така беше един от най-големите препъникамъни при съставянето на коалицията между Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия.

Новото германско правителство, което ще встъпи в длъжност другата седмица, се зарече да продължи да настоява за доброволни връщания на мигрантите и да депортира кандидати за убежище с отхвърлени молби, които досега често стояха в Германия с неопределен правен статут.

В сравнение с други европейски държави Германия има либерални закони за предоставяне на убежище. Те са заложени в германската конституция като реакция на времената на Третия райх, когато много хора, избягали от нацистите, оцеляват само защото могли да получат убежище в други страни.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?