Германските власти осъдиха нападение срещу еврейски студент в Хамбург

Германските власти осъдиха нападение срещу еврейски студент в Хамбург

Германският правосъден министър Кристине Ламбрехт окачестви като "ужасен акт на насилие" нападението над еврейски студент пред синагога в Хамбург в неделя, предаде Асошиейтед прес.

"Омразата към евреите е позор за нашата страна. Трябва още по-категорично да противодействаме на разпалването на омраза срещу евреите и да оказваме по-голяма помощ на жертвите на омраза и насилие", заяви Ламбрехт.

Задържаният нападател е 29-годишен германски гражданин, произхождащ от Казахстан.

Говорител на полицията каза, че 29-годишният нападател е ударил жертвата си с тъп предмет по главата. Според близки до разследването източници раненият е ударен с лопата. Те казват, че извършителят е бил облечен в камуфлажни дрехи, а в джоба си е имал парче хартия с изобразена свастика.

Нападението бе извършено почти година след атаката пред синагога в източногерманския град Хале в деня на еврейския празник Йом Кипур.

Равин в Хамбург заяви днес, че общността, събрала се вчера, за да отбележи друг празник - Сукот, е дълбоко шокирана" от нападението.

"Въпросът е какво научихме след Хале?", попита риторично равин Шломо Бистрицки.

Нападението беше извършено на фона на засилени опасения в Германия относно нарастващия антисемитизъм и крайнодесния екстремизъм, отбелязва Асошиейтед прес.

"Това не е изолиран случай - това е отвратителен антисемитизъм и всички ние заедно трябва да му се противопоставим", написа снощи в Туитър германският външен министър Хайко Маас.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?