Германските военновъздушни сили са в тежко състояние

Юрофайтър, сн. БГНЕС

Военновъздушните сили на Германия са в тежко състояние и е необходимо спешно финансиране за модернизиране на въоръжението и системите им, каза техният главнокомандващ Инго Герхарц, цитиран от Ройтерс.

"Военновъздушните сили са в лошо състояние", заяви генерал-лейтенант Герхарц, който пое командването преди около месец.
 
Той каза, че оценката му се основава на посещения в различни обекти на военновъздушните сили и разговори с военни, при които е станало ясно, че авиацията има сериозни проблеми.
 
Самолетите не летят заради липса на резервни части или дори не са в базите, защото са на ремонт, заяви Герхарц на събитие в Берлин пред 200 висш служители от промишлеността, военни и депутати.
 
По думите му 400-часова проверка на изтребителите "Юрофайтър" сега отнема общо 14 месеца - двойно повече от планираното, а това е недопустимо.
 
Неотдавна германското министерство на отбраната и парламентарният комисар за въоръжените сили съобщиха за значителни проблеми с военната техника и личния състав.
 
През февруари министерски доклад показа, че миналата година средно само 39 от 128 самолета "Юрофайтър" и едва 26 от 93 изтребителя "Торнадо" са били на разположение за тренировъчни и бойни дейности.
 
Консерваторите на канцлерката Ангела Меркел и социалдемократите финализират бюджетните планове за 2019 г., но финансовият министър Олаф Шолц, който е социалдемократ, се противопоставя на мерките, които ще ускорят увеличаването на военните разходи.
 
Герхарц призова депутатите да подкрепят по-устойчив план за разходите, който да позволи на военновъздушните сили да възстановят своята техника и да модернизират оръжейните системи. 

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?