Германските Зелени остават отворени за коалиционни преговори

Ръководството на Зелените в Германия запазва отворени всички възможности за коалиране на партията в момент, когато политиците в страната работят за съставяне на ново правителство след изборите миналата седмица, предаде ДПА.

Зелените претърпяха загуби на вота, като събраха 8,4 процента, което е по-малко от спечелените през 2009 г. 10,7 процента. Това обаче може все пак да им е достатъчно, за да съставят коалиционно правителство с християндемократите на канцлерката Ангела Меркел, които спечелиха 41,5 процента от гласовете.

Но подобна коалиция би била трудно постижима, както заявиха няколко видни членове на Зелените на партийно заседание. "Трябва да сме наясно по този въпрос. Ще поемем отговорност, дори ако нещата се развият зле", каза премиерът на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман.

Лидерите на Зелените заявиха, че не биха изключили никоя възможност. Юрген Тритин отново предложи идеята за коалиция между Зелените, социалдемократите и крайнолявата партия Левите - трите партии биха разполагали с достатъчно места, за да могат да управляват в подобен състав.

Много социалдемократи обаче не искат да работят с Левите, които имат силни връзки с комунистическата партия на бившата Източна Германия. Тритин също така изказа безпокойства относно такава коалиция и евентуалната ѝ стабилност. /

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?