Посланик Матиас Хьопфнер пред БОРКОР:

Германският бизнес има проблем и с обществените поръчки в България

Елеонора Николова и посланик Матиас Хьопфнер. Снимка БОРКОР

Посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер обяви, че "германски инвеститори са поставени под натиск и имат впечатление, че някои обществени поръчки са формулирани по начин, който облагодетелства местни фирми".

След като миналата седмица представители на германския бизнес се оплакаха на премиера Бойко Борисов от лоши от нормативни актове и бавни реформи, във вторник посланик Хьопфнер се срещна с временния шеф на антикорупционния център към Министерския съвет БОРКОР Елеонора Николова, съобщиха от БОРКОР..

Хьопфнер посочил, че намирането на решение по проблема с обществените поръчки ще улесни и привличането на нови чуждестранни инвестиции.

Николова от своя страна обявила, че първа задача на БОРКОР е "изработването на интервенционна система от мерки в областта на обществените поръчки". От съобщението на браншовата организация, което е единственият източник за срещата, става ясно, че според Николова проблемът с поръчките се крие в липсата на достатъчен капацитет в администрацията, а не в умишлено нагласени конкурси.

"Независимо, че всяка година се променя Законът за обществените поръчки, бизнесът разглежда поръчките като непрозрачни и непрофесионално подготвени. Проблемът в обществените поръчки се крие в заданието на възложителя, защото голяма част от администрацията не разполага с достатъчно капацитет за изработване на качествено задание. В помощ на възложителя се намесват самите изпълнители и подпомагат администрацията, като понякога се формулират дискриминационни условия", посочила Николова.

Тя е допълнила, че тенденцията за монополизиране на пазара на обществените поръчки, засяга особено малките и средни фирми, които търпят най-много загуби по време на криза.

Германският съветник на вътрешния министър Цветан Цветанов - Ролф Шлотерер, който също е присъствал на срещата, пък е дообяснил, че "възможностите за корупция се крият не само в законите, а по-скоро в подзаконовите актове, които регулират процедурите".

Шлотерер, който е сочен за "баща" на БОРКОР, съобщил, че в края на годината ще бъде предложен модел за решение на проблема. Освен това германският съветник е представил на посланик Хьопфнер "визуализирани резултати от правни анализи на Закона за обществените поръчки, както и идентифицирани там слаби места".

Още през април месец Николова обяви, че БОРКОР започва да разработва мерки за премахване на корупцията в обществените поръчки. Такива обаче все още няма представени.

Може да се предположи, че сега центърът ще засили дейността си, след като звеното обяви, че от 1 юли анализаторите в него "започнаха самостоятелна аналитична дейност на база на създадения софтуерен прототип за изпълнение на първата възложена задача – изработване на комплекс от мерки, съставляващи цялостна интервенционна система в областта на обществените поръчки".

Споделяне

Още по темата

Още от България