Германският бизнес се опасява от хаос заради Брекзит

Германският бизнес се опасява от хаос заради Брекзит

Германският бизнес изрази опасения от "хаотичен" Брекзит, след като вчера вечерта британските депутати отхвърлиха споразумението между Лондон и Брюксел, предаде Франс прес.

"Хаотичен Брекзит се приближава опасно", предупреди президентът на германската федерация на индустриалците Йоахим Ланг. Той оцени на близо 175 милиарда евро засегнатия стокообмен.

"Приоритетът трябва да бъде избягването на тежък Брекзит трябва и отговорността за това носят единствено правителството и опозицията в Лондон", допълни той.

Ако се стигне до излизане на Великобритания от ЕС без споразумение и без преходен период, през който да се смекчи удара, икономическите отношения между Великобритания и ЕС ще бъдат регулирани от правилата на Световната търговска организация. Това ще доведе до спешното въвеждане на множество митнически и регулаторни проверки.

По мое мнение не е възможно да се подготвим за хаоса, предупреди и директорът на Германската търговска и промишлена камара Мартин Ванслебен в интервю за държавното радио.

Германската химическа и фармацевтична индустрия, за която Великобритания е осмият световен пазар, се опасява от "срив на веригата за доставки".

"Преходните мерки са неизбежни, за да се намалят най-опустошителните ефекти и това важи в най-голяма степен за доставките на лекарства във Великобритания", заяви президентът на федерацията на германската химична индустрия.

"Надявам се, че британските политици ще намерят начин да избегнат най-лошия сценарий", добави той.

Президентът на влиятелната асоциация на германската автомобилна промишленост Бернхард Матес предупреди, че Брекзит без споразумение би бил "пагубен" и с "тежки последствия за компаниите и гражданите във Великобритания и Европа".

Редица заводи на германски автомобилостроители се намират във Великобритания и най-вече на Бе Ем Ве (BMW), отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес