Германският Бундесрат започна дело за забрана на крайнодясна партия

Германският Бундесрат започна дело за забрана на крайнодясна партия

Германският Бундесрат (горната камара на парламента) предприе втория в историята на следвоенна Германия опит за забрана на крайнодясната Националдемократическа партия (НДП), предадават осведомителните агенции. Предишният опит за забрана, предприет през 2003 г. от правителството на социалдемократа Герхард Шрьодер се провали, поради което сегашният кабинет на консерваторката Ангела Меркел предпочете да не подкрепя формално инициативата.

В жалба от 250 страници до конституционния съд в Карлсруе Бундесратът посочва, че националдемократите имат същата агресивна ксенофобска позиция към чужденците, както и Националсоциалистическата партия на Адолф Хитлер и че политическата програма и идеологията на НДП са по същество идентични с възгледите на националсоциалистическото движение, предава ДПА, цитирана от БТА.

Разглеждането на делото може да продължи месеци наред, а за забрана на НДП трябва да гласуват поне шест от 8-те членове на конституционния съд. Бундесратът трябва да докаже, че НДП разпространява идеологията си с агресивни, насилствени и антиконституционни методи.

Според Карстен Кошмидер, политолог в Берлинския свободен университет, ще бъде лесно да се докаже, че идеологията на крайнодесните е свързана с нацистката, но може да не е толкова лесно да се намерят доказателства, че НДП погазва човешките права и свободи в Германия.

През 2003 г. процедурата за забрана на крайнодесните се провали, тъй като конституционният съд отхвърли иска, защото сметна за незаконно следенето на ръководителите на НДП от тайни правителствени агенти.

Забраната на политическа партия в Германия е трудна, тъй като са все още живи спомените от нацисткия и комунистическия режим, които потъпкваха другомислието, отбелязва Ройтерс. Призивите за забрана на НДП обаче зачестиха, след като през 2011 г. стана ясно, че неонацистка група е извършила серия расистки убийства преди десетилетие.

НДП е основана през 1964 г., а през 1990 г. се обедини с Националдемократическата партия на бившата Германска демократична република. Партията има около 5000 членове и участва в избори. На последните избори през септември тя получи 1,3 процента от гласовете. НДП участва в правителството на две федерални провинции - Мекленбург-Предна Померания и Саксония.

Инициативата за забрана на неонацистката партия има и финансово измерение, посочва ДПА: през 2012 г. НДП е получила 1,4 милиона евро субсидия от парите на данъкоплатците.

Германската полиция е разработила софтуер, който автоматично идентифицира забранена нацистка музика, предаде Асошиейтед прес. В Германия такъв тип музика е забранена за продажба и публично изпълнение, но крайнодесни партии успяват да заобиколят контрола и да организират концерти, на които привличат млади хора в редиците си. Софтуерът е свързан с апликацията за смартфони "Шазам", която разпознава произведенията въз основа на кратък откъс.

Споделяне

Още от Европа