Германският Бундестаг одобри с голямо мнозинство спасителния план за Кипър

Германският Бундестаг одобри с голямо мнозинство спасителния план за Кипър

Германският Бундестаг (долната камара на германския парламент) одобри с голямо мнозинство международния спасителен план за Кипър на стойност 10 млрд. евро, предаде ДПА. От общо 602 гласували депутати 487 са подкрепили програмата, 102-ма са гласували "против", а 13 са се въздържали.

Бундестагът даде и зелена светлина и за изпълнението на решението на Еврогрупата за удължаване до 7 години на сроковете за изплащане на антикризисните кредити, отпуснати на Португалия и Ирландия.

Финансовите министри от страните от еврозоната одобриха удължаването на сроковете за плащането на заемите на тези страни с цел да подкрепят усилията им за изпълнение на програмите за оказване на помощ и връщането им на международните финансови пазари.

Депутатите в Буднедстага гласуваха и за увеличаването на дела на Германия в Европейския фонд за финансова стабилност от 29,07 на 29,13 процента.

Лидерът на групата на Германска социалдемократическа партия Франк-Валтер Щайнмайер заяви след вота на спасителни план за Кипър: "Ние сме солидарни с Кипър, но сме против подобен бизнес-модел".

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предупреди, че провал в спасяването на Кипър може да изпрати шокови вълни в цялата еврозона. "Ако не помогнем на Кипър, страната неминуемо ще се изправи пред фалит", каза Шойбле по време на дебата.

"Това ще създаде риск от разпространяване на зазаразата и до други страни в центъра на дълговата криза в еврозоната. Подкрепата за Кипър е необходима, за да се гарантира стабилността и ефективността на цялата еврозона", подчерта министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?