Германският депутат Бархман уличи в лъжа Светлин Танчев от БДЦ

Той обаче продължи с интригата, опровергана отново от правосъдното министерство

Ахим Бархман

Правосъдният министър Христо Иванов не е искал влизането на България в Шенген да се отложи, докато бъде направена съдебната реформа. Това заявява депутатът от Бундестага Ахим Бархман в официално писмо, с което опровергава твърденията на депутата от БДЦ и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев и на практика го изобличава в лъжа.

Интригата, която спретна Танчев в опит да дискредитира министъра прерасна в истерия. Твърденията му, че Христо Иванов е настоявал Германия да обвърже влизането на България в Шенген с гласуването на съдебната реформа в парламента, бе опровергано в четвъртък и от премиера Бойко Борисов, който е направил специална проверка и е говорил с останалите присъствали на срещата.

След като уличава Светлин Танчев в лъжа, Ахим Бархман заявява, че Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство.

Ето пълният текст на писмото, разпространено от пресцентъра на Министерството на правосъдието:

"Ахим Бархман
Член на Германския Бундестаг
Заместник-председател на
Комисията по въпросите на Европейския съюз
Берлин, 9 юли 2015 г.

Уважаеми господин посланик Лингеман,
Уважаеми дами и господа,

Във връзка с публичните твърдения в българската преса с настоящето декларирам:

1. Министърът на правосъдието Христо Иванов под никаква форма не е отправял към мен молба, да не се допуска влизането на България в Шенген, докато не бъде осъществена съдебната реформа.Това не е вярно.
2. Невярно е, че съм информирал депутата Светлин Танчев по време на разговора с българските депутати – членове на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове, че министър Иванов ме е молил, споразумението за Шенген да бъде приложено напълно за България, когато получи зелена светлина за своята съдебна реформа. Това може да бъде потвърдено и от други лица.
3. Следователно изказванията на господин депутата и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев не са верни и по никакъв начин няма да бъдат потвърдени от мен.

Германия подкрепя съдебната реформа на българското правителство. От години Европейската комисия предупреждава чрез своите доклади по Механизма за сътрудничество и оценка за необходимостта от провеждане на реформа. Реформите в областта на правосъдието по наше виждане са от съществено значение за ефективно противодействие на системите на организираната престъпност и корупцията.

Аз останах с впечатлението, че министърът на правосъдието Христо Иванов е една от движещите сили при осъществяването на реформата. Поради това аз подкрепям неговия ангажиращ подход за постигане на възможно най-широк консенсус в България.

Моля сърдечно за коригиране на представената информация по отношение на засегнатите лица, пред обществеността и пред съответните институции.

С приятелски поздрави
Ахим Бархман, член на Бундестага
Берлин, 9 юли 2015 г."

Въпреки категоричната позиция на Бархман, Светлин Танчев продължи да разпространява комплота и в петък, заявявайки пред "Оффнюз", че не бил болен и знаел какво е чул. Многократно потърсен за коментар от Mediapool, той не вдигна телефона си.

"Аз го попитах (Бархман – бел.ред.) дали ще ни подкрепят, а той каза: "Току-що излизам от кабинета на вашия правосъден министър и той поиска да не подкрепяме влизането на България в Шенген, докато не влезе съдебната реформа", посочи Танчев в петък.

Потърсени за коментар, от пресцентър на правосъдното министерство заявиха, че "при своето последно посещение в България, немският депутат Бархман не е идвал в министерството, подобна среща в кабинета на министъра не е влизала в програмата му". Както вече МП съобщи, срещата между министър Иванов и Бархман в София е проведена по време на работeн обяд на 23 юни.

Междувременно заместник-председателят на парламента Иван Иванов пък заяви пред Mediapool, че сериозно трябва да се помисли дали Танчев може да остане шеф на комисията по европейските въпроси в Народното събрание.

"При условие, че той съзнателно заблуждава, само с цел да злепостави министър, смятам, че този въпрос трябва да бъде обсъден и от парламентарната група на Реформаторския блок и от комисията по парламентарна етика", коментира Иванов, уточнявайки, че още в началото на следващата седмица ще постави въпроса на заседание на парламентарната група, а след това и на комисията по етика, на която е член.

Споделяне

Още по темата

Още от България