Германският финансов министър плаши Гърция със спиране на траншовете

Нов кръг преговори започват в Атина представителите на международните кредитори за постигане на договореност с гръцкото коалиционно правителство по отпускането на следващия транш или траншове от заемите за Гърция, съобщават гръцки медии, цитирани от БТА в четвъртък.

По този повод в. "Та неа" припомня оптимизма, изразен от финансовия министър Янис Стурнарас след завръщането му от Брюксел, че Атина ще получи парите, които ѝ се полагат. Въпреки това той признава, че все още има открити въпроси, за чието уреждане кредиторите оказват огромен натиск въпру правителството.

Гърция трябва да изпълни договореностите, защото в противен случай няма да ѝ бъде изплатен следващият транш, предупреждава от страниците на в.  "Етнос" германският финансов министър Волфгант Шойбле.

Гърция ни занима извънредно много на последната среща на Еврогрупата, проучихме междинния доклад на тройката и установихме, че страната не е изпълнила договореностите. Знам, че ситуацията в Гърция не е проста, но страната трябва да изпълни поетите ангажименти, в противен случай траншът няма да ѝ бъде изплатен, казал Шойбле.

В изказването му обаче не липсва и ирония, тъй като германският министър приключил с думите: "не се тревожете, няма да дадем финансовата помощ насила, ако някой не я иска".

В. "Катимерини" коментира, че преговорите с тройката започват на фона на категоричното намерение на премиера Андонис Самарас да не отстъпва под натиска на кредиторите, които имат друга визия за разпределението на средствата от бюджетния излишък. Правителството иска тези пари да бъдат предоставени на социално слабите и хората с ниски пенсии.

Въпреки раминаванията с тройката, Атина се надява траншът или траншовете да дойдат през май. Изискванията на кредиторите са свързани с начина, по който ще става разпределението на средствата от регистрирания бюджетен излишък, либерализацията на пазара на труда, данъчните и други регулации, рекапитализацията на банките и съкращенията в държавния сектор.

Проверките на тройката са започнали още през септември миналата година, като Атина се надява да получи изостанали траншове от над  десет милиарда евро. Идеалният сценарий според правителството, е до неделя да има споразумение на експертно ниво с тройката. Министърът на финансите уточни, че очакваната сума ще задоволи напълно финансовите нужди на Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани