Германският финансов министър предупреди Тръмп за световната търговия и Русия

Волфганг Шойбле

Волфганг Шойбле, един от най-влиятелните германски политици, предупреди за заплахите от протекционистиките политики и агресивния начин, по който Русия се опитва да подкопава западните демокрации. Германският финансов министър изтъква в интервю за американския в. "Уолстрийт джърнал", че има риск от разрив между избрания президент на САЩ Доналд Тръмп и един от най-важните европейски съюзници на Америка.

Шойбле възнамерява да работи "максимално конструктивно" с администрацията на Тръмп. Според него би било грешка да се води националистическа икономическа политика, както и да се омаловажава заплахата, идваща от Москва.

Всеки който иска растеж – и аз вярвам, че тази администрация ще е ориентирана към растеж – трябва да е в подкрепа на свободните пазари, казва Шойбле, коментирайки бъдещото правителство на САЩ. "На протекционизма може да се разчита за краткосрочни преимущества, но почти винаги вреди в дългосрочен план", изтъква той.

74-годишният Шойбле заявява това в интервю, направено преди интервюто на Тръмп пред германски и британски медии, в което той заплашва германските производители на автомобили с 35% мита за внос на автомобили в САЩ и намеква, че е готов да отслаби санкциите срещу Русия.

"Уолстрийт джърнал" коментира, че изявленията на двамата политици показват възможността за предстоящ сблъсък между САЩ и Германия в областта на търговската политика, отношенията с Русия и съдбата на трансатлантическя съюз.

Шойбле благодари на американското разузнаване за това, че е предоставило информация за действията на руската пропагандна машина и други активности, целящи да окажат влияние върху политиката на западните демокрации. Ние трябва да се противопоставяме на тези опити за влияние, осъществявани чрез клевети, лъжи и фалшиви новини, казва Шойбле.

Споделяне

Още от Европа