Германският финансов министър се съмнява дали страната ще постигне 2% икономически растеж догодина

Германският финансов министър Ханс Айхел изрази съмнение дали най-голямата икономика в Европа ще постигне набелязаната цел за 2 процента растеж през 2004 г. и подчерта, че проектобюджетът за идната година е пълен с неизвестни, предаде АП.

На започналите днес в Бундестага четиридневни дебати за проектобюджета за 2004 г. Айхел заяви, че документът съдържа най-големите рискове откакто той стана финансов министър през 1999 г. Правителството няма да се откаже от целта за 2 процента икономически растеж, която си е поставило, но ще бъде трудно тя да бъде постигната, тъй като няма никакви гаранции за това, каза Айхел.

Той обаче добави, че в момента шансовете пред германската икономика преобладават над рисковете и заяви, че правителството ще използва всички възможни средства, за да сложи край на продължаващата вечи три години стагнация. В проектобюджета за 2004 г. е заложен растеж от 2 процента.

Според финансовото министерство такъв растеж е необходим, за да отговаря бюджетът на правилата на Европейския съюз. Мнозина икономисти смятат, че неблагоприятният икономически климат затруднява Германия да удържи дефицита във федералния бюджет под границата от 3 процента от БВП, определена от правилата на съюза.

През тази година се очаква дефицитът да надхвърли за втори път тази граница, след като през 2002 г. бе 3,5 процента от БВП. Въпреки засилващите се съмнения в постижимостта на бюджетните прогнози министърът на икономиката и труда Волфганг Клемент се придържа към правителствената прогноза за 0,75 процента растеж през тази година, отбеляза АП.

Опозицията твърди, че финансовите прогнози на правителството вече са остарели, като се имат предвид анемичната икономика и високата безработица, посочи ДПА.

Според много икономисти смятат, че сегашната прогноза за 2003 г. е прекалено оптимистична, като се има предвид, че икономиката на Германия се свиваше през последните три тримесечия, отбелязва АП.

Някои анализатори очакват икономическият растеж в Германия през тази година да бъде между нула и 0,5 на сто. Безработните в момента са 4,3 милиона или 10,4 на сто от активното население и според икономистите ще се увеличат до 5 милиона до зимата.

Германия постигна 0,2 процента растеж през миналата година и 0,6 процента през 2001 г. Бундестагът трябва да гласува бюджета за 2004 г. към края на ноември.

Споделяне

Още от Бизнес