Германският ХСС поиска преговорите за членство на Турция с ЕС да бъдат прекъснати

Християнсоциалният съюз (ХСС) в Германия, по-малък партньор в правителството на канцлера Ангела Меркел, поиска прекъсване на преговорите за членство на Турция с ЕС, съобщава новинарският сайт Уърлд булитин.

"Пауза в разширяването" и "привилегировано партньорство" вместо пълноправно членство за Турция се предлага в програмата на изпълнителния комитет на ХСС преди изборите за Европейски парламент на 25 май.

"Турция е важен партньор на Европа и добър приятел на НАТО. Но членството на Турция в ЕС би било прекалено голям товар, както за Турция, така и за ЕС", посочва партията. "Затова

ние предлагаме привилегировано партньорство с Турция. Заради условието за честно отношение към Турция и заради липсата на перспектива, преговорите за членство с Турция трябва да бъдат прекратени", смята ХСС.

Уърлд булитин посочва, че докато Християндемократическият съюз на Меркел и ХСС отдавна са против пълноправно членство на Турция в ЕС, третият коалиционен партньор в правителството - Германската социалдемократическа партия е твърд поддръжник на перспективата за присъединяване на Турция към блока на 28-те.

Споделяне

Още от Европа