Германският конституционен съд разреши депортиране на предполагаеми терористи

Германският конституционен съд разреши депортиране на предполагаеми терористи

Депортирането на чуждестранни граждани - предполагаеми ислямисти, представляващи потенциална заплаха, не е в разрез с германската конституция. Това постанови в четвъртък Федералният конституционен съд в град Карлсруе.

Преди няколко месеца властите на град Бремен включиха в списъка с предполагаеми ислямисти гражданин на Алжир, живял в Германия от 2003 г., което предполага, че той трябва да бъде изгонен от страната. Той подаде жалба до Конституционния съд, но магистратите я отхвърлиха.

Законовият текст за пребиваването на чуждестранни граждани в Германия, в който се споменават хора, способни да извършат терористични действия, отговаря на конституцията, се казва в прессъобщение на висшата съдебна инстанция.

Текстът за депортиране на предполагаеми радикали с чуждо гражданство бе включен в германския закон за миграцията след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г., но се прилага редовно едва след миналогодишното нападение срещу коледния базар в Берлин, извършено от екстремист по указания на терористичната групировка "Ислямска държава".

Властите разрешиха освен това на правоохранителните органи да поставят под стража за дълго време заподозрените, за да не могат да се укрият преди депортирането им.

По данни на тайните служби в Германия в момента има около 280 потенциално опасни радикали с гражданство на други държави. Близо 60 от тях предстои да бъдат депортирани в най-близко време.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?