Германският нобелист Гюнтер Грас бе обявен за персона нон грата в Израел

Израел обяви, че на германския писател и Нобелов лауреат Гюртер Грас се забранява да влиза в страната заради публикувано от него стихотворение, в което критикува израелската политика по отношение на Иран, предадоха информационните агенции.

Министърът на вътрешните работи Ели Ишай обяви Гюнтер Грас за персона нон грата в Израел, се казва в комюнике на министерството. Забраната се основава на закон, позволяващ на Израел да отказва разрешение за влизане на територията на страната на бивши нацисти.

През 2006 г. Гюнтер Грас призна, че на младини в последните месеци на Втората световна война е служил в частите на СС.

Поемата на Гюнтер Грас е опит за подклаждане на огъня на омразата срещу държавата Израел и срещу израелския народ, заявява министерството. Преди няколко дни израелското правителство нарече поемата "срамна" и "жалка". Ако Гюнтер Грас иска да разпространява изопачените си и лъжливи произведения, съветвам го да го направи от Иран, където ще намери по-отзивчива публика, заявява министър Ишай.

Поемата в проза на 84-годишния Гюнтер Грас, озаглавена "Това, което трябва да се каже", бе публикувана в германския вестник "Зюддойче цайтунг" и в редица европейски и американски издания и предизвика крайно отрицателна реакция в Израел. Тя изобличава заплахите за нанасяне на израелски удари срещу ирански ядрени инсталации, определяйки ги като проект, който може да доведе до унищожаването на иранския народ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?