Германският парламент прие законопроект за засилване на видеонаблюдението

Германският парламент прие законопроект за засилване на видеонаблюдението

Долната камара на германския парламент прие законопроект, предвиждащ да се засили видеонаблюдението на обществени места като търговски центрове и стадиони в контекста на сериозното безпокойство в Германия след няколкото атентата на екстремисти, предаде Ройтерс.

Наблюдението е деликатен въпрос в Германия, където все още са живи спомените за широкообхватното следене от тайната полиция на ГДР Щази и Гестапо по времето на нацизма.

Но безпокойствата за сигурността се засилиха след масовите сексуални посегателства в Кьолн в новогодишната вечер на 2015 г., поредицата атентати срещу граждани миналото лято и извършеното с ислямистки подбуди нападение от кандидат с отхвърлена молба за убежище, врязъл се с камион в коледен пазар в Берлин, при което загинаха 12 души.

Според законопроекта регионалните служби за защита на личните данни ще продължат да имат думата при решение на даден обект, например търговските центрове, да се поставя видеонаблюдение, но за в бъдеще властите ще трябва повече да взимат предвид съображенията за сигурност.

Опазването на живота, здравето и свободата ще бъде от особена важност при видеонаблюдението на търговски площи, спортни обекти, паркинги, в автобуси и влакове.

Законът се основава на комплекс от мерки, обявени миналата година от министрите на вътрешните работи и правосъдието на Германия Томас де Мезиер и Хайко Маас за повишаване на вътрешната сигурност.

Бундастагът прие също да се позволи на федералната полиция да използва автоматизирани системи за разчитане на регистрационни номера на коли и камери на униформите, както и да записва телефонни обаждания в контролни центрове.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?