Германският парламент ратифицира протоколите за членството ни в НАТО

Бундесратът /горната камара на парламента на Германия/ ратифицира днес присъединителните протоколи за членството в НАТО на България и още шест страни от Централна и Източна Европа, поканени в Прага, съобщи БТА.

Пълномощният министър в българското посолство в Берлин Петьо Петев, който е присъствал на ратификацията заедно с българския посланик в Германия Николай Апостолов, каза, че представителите на 16-те федерални провинции са гласували единодушно за присъединяването към алианса на седемте страни от централна и източна Европа. След този акт за Германия тези страни вече са членки на НАТО, допълни той.

Петев посочи, че реакциите в Бундесрата по отношение на ратификацията са били изключително позитивни, а в словото преди самото гласуване е била подчертана необходимостта от включването в НАТО на новите седем държави.

Германия е шестата страна-членка на НАТО /след Канада, Норвегия, САЩ, Дания и Унгария/, която ратифицира присъединителния протокол за членство на България в Северноатлантическия съюз.

Бундесратът ратифицира също договорите за разширяването на Европейския съюз, една седмица след Бундестага, съобщи ДПА. Премиерът на провинция Саксония-Анхалт Волфганг Бьомер, който в момента председателства Бундесрата, заяви след гласуването, че с разширяването на ЕС и на НАТО разделението на Европа ще бъде окончателно преодоляно.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?