Германският паспорт осигурява най-много безвизови пътувания по света

Германският паспорт осигурява най-много безвизови пътувания по света

Германските граждани имат най-привилегированите паспорти в света, според Индекса на визовите ограничения за 2016 година, съобщи ДПА.

Изследването, изготвяно от лондонската имиграционна компания Хенли енд партнърс (Henley and Partners), класира Германия на първо място по безвизов достъп. По-конкретно това означава, че при пътувания до 177 държави притежателите на германски паспорт ще се тревожат за едно нещо по-малко.

Швеция е втора в класацията. Нейните граждани могат да влизат в 176 от 218 държави, без да кандидатстват предварително за виза.

Третата позиция си поделят финландци, французи, италианци, испанци и британци, които имат безвизов достъп до 175 страни.

Компанията отчита голямо движение в редиците спрямо преходни години, но отбелязва, че никоя страна не е слязла с повече от три позиции надолу. Направена е констатацията, че като цяло безвизовият достъп се подобрява по целия свят.

България е на 21-во място, заедно с Бразилия и Румъния - гражданите могат да влизат без визи в 153 държави, сочи пълният индекс, публикуван от Хенли енд партнърс.

Последен е Афганистан на 104-а позиция с достъп до 25 държави.

Споделяне

Още от Свят