Германският посланик потвърди правото на ЕС да коментира българската съдебна система

ЕС е клуб, в който ще живеем съвместно и вашата правосъдна система ще е наша и обратно. Затова понятието невмешателство във вътрешните работи на една страна в рамките на ЕС има по-ограничено значение, отколкото, например, в отношенията между България и САЩ или Германия и Япония. Това каза германският посланик Харалд Киндерман след срещата си с главния прокурор Никола Филчев във вторник. Той бе помолен да коментира дали зачестилите забележки на западни дипломати към състоянието на съдебната ни система не са вмешателство във вътрешните работи на нашата страна.

Срещата на Киндерман с Филчев се състоя по покана на главния прокурор. Тя стана дни, след като германският посланик отправи остри критики за хода на съдебната реформа у нас и действията на прокуратурата. Преди него критики отправиха американският посланик Джеймс Пардю и посланикът на Холандия Хенриете ван Линден.

В Европейския съюз няма един задължителен модел, по който да бъде определено мястото на прокуратурата и решението как да се организират нещата е на българското правителство и на българския парламент, повтори посланик Киндерман. Той подчерта, че България е поела ангажименти към ЕС за съдебната реформа, като сама трябва да реши конкретния начин, по който ще бъде организирана прокуратурата, за да се подобри ефективността на досъдебното производство.

Той отказа да коментира острите думи на посланик Пардю, изказани преди десет дни, за неефективността на прокуратурата и за политическите мотиви в работата ѝ.

Посланик Пардю представлява страна, която не е член на ЕС, каза само посланик Киндерман.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: