След безпрецедентен скандал

Германският президент обяви, че се оттегля

Германският президент обяви, че се оттегля

Германският президент Кристиан Вулф обяви, че подава оставка с публично изявление за медиите, предаде ДПА. Той остана на поста, който според германската конституция е чисто представителен и протоколен, около 20 месеца.

От средата на декември миналата година 52-годишният Вулф е подложен на ожесточена критика в германските медии, които го обвиняват в опит да прикрие афера с частен кредит, получен от жената на приятел индустриалец, докато бил регионален премиер, посочва Франс прес.

Оттогава не минава и седмица, без около личността му да избухне нов подобен скандал.

Ожесточението на медиите към президента се засили, след като стана известно, че той е упражнил натиск над някои от тях да намалят атаките си.

Досега Вулф отричаше всички обвинения, а в началото на януари изключи възможността да подаде оставка.

В петък, обявявайки оставката си, Вулф каза, че решението му е продиктувано от загубата на общественото доверие.

Събитията около Вулф ескалираха, след като в четвъртък прокуратурата в Хановер поиска президентът на страната да бъде лишен от съдебен имунитет заради твърденията, че докато бил премиер на провинция Долна Саксония, е приемал услуги от заможни приятели.

Никога досега действащ президент в Германия не е бил разследван по повдигнати обвинения.

В изявлението си при подаване на оставката Вулф каза още, че "държавният глава трябва да може изцяло да се посвети на своята работа и да се ползва с доверието на гражданите". По думите му обаче това доверие е намаляло значително, затова той не може повече да изпълнява своите задължения като президент.

Вулф заяви, че заради все по-настойчивите твърдения за корупция по негов адрес не може да оставане на поста.

"Събитията през последните дни и седмици показаха, че доверието (на германците) и следователно моята ефективност са сериозно подкопани", каза той.

Президентът призна, че е допуснал грешки, но заяви, че винаги е действал в рамките на закона.

Заради ескалирането на скандала канцлерът Ангела Меркел отмени планираната за днес визита в Рим.

В извънредно изявление за медиите тя заяви, че дълбоко съжалява за решението на Вулф да подаде оставка. Тя каза още, че ще работи с опозиционните партии за намиране на консенсусен кандидат, който да замени Кристиан Вулф.

Необичайната стъпка на канцлера вероятно е опит за избягване на потенциално разединяващ национален дебат за това кой трябва да наследи държавния глава в момент, когато Меркел иска да се съсредоточи върху преодоляването на дълговата криза в еврозоната, коментират агенциите.

"Партиите от правителството...ще проведат консултации, след което ще влязат в контакт със социалдемократите и зелените, искаме да проведем преговори с цел да успеем да предложим консенсусен кандидат на изборите за следващ президент на германската република", заяви Меркел в кратко комюнике.

Пътят на католика консерватор от провинциалната политика до президентския пост

Най-младият президент на Германия Кристиан Вулф, който днес обяви, че подава оставка, се проявяваше като модерен консерватор без политическа история, докато не попадна във фокуса на медийното внимание с поредица от скандали, коментира Франс прес.

Елегантен, усмихнат, 52-годишният Вулф беше избран трудно за президент на 30 юни 2010 г. в третия и последен тур на изборите, на който беше достатъчно обикновено мнозинство. Това беше унижение за канцлера Ангела Меркел, която го предложи, защото правителствената коалиция теоретично разполагаше с мнозинство в избирателната колегия.

Меркел беше затруднена да намери стопанин на двореца Белвю след изненадващата оставка на Хорст Кьолер. Ставайки президент - предимно церемониален пост, който обаче се ползва с голям престиж и влияние, Вулф за първи път зае национална длъжност, тъй като никога преди това не е бил федерален министър.

Преди избухването на скандала президентът поддържаше отлични отношения с медиите, като позираше с видимо удоволствие за снимки с втората си съпруга, русата и млада Бетина, майка на малкия му син. Тя стана първата жена на президент с татуировка (подобие на пламък, изрисувано върху горната част на дясната ѝ ръка), която Вулф намираше за "страхотна".

Връзките му с предприемачи, докато управляваше провинция Долна Саксония между 2003 и 2010 г., се оказаха фатални за него.

От средата на декември той беше подложен на ожесточени критики от германските медии, които го обвиняваха, че се е възползвал от поста си, за да се сдобие с различни финансова привилегии, след което опитал да прикрие аферите. Той остави заплашително съобщение на гласовата поща на главния редактор на влиятелния таблоид "Билд", което след това се разпространи в медиите.

Няколко месеца след идването си в президентството Вулф, който е убеден католик, предизвика напрежение в редиците на консерваторите, като заяви, че ислямът вече също е част от Германия на празненствата по повод 20-та годишнина от Обединението на страната на 3 октомври 2010 г.

Преди това той вече беше показал симпатиите си към германците, потомци на имигранти, като назначи министър от турски произход в правителството на Долна Саксония, което оглавяваше. Това се случи за първи път в Германия.

На съвсем друг фронт той изненада обществеността, като разкритикува през август м. г. закупуването на облигации на изпаднали в затруднение държави от Европейската централна банка (ЕЦБ) на фона на разгарящата се дългова криза. За Германия, която много държи на принципа на независимостта на централните банки, подобно вмешателство на президента във валутните въпроси беше неочаквано.

Малко преди посещението на папа Бенедикт XVI в Германия през септември Вулф, който се разведе през 2007 г. и се ожени повторно през 2008 г., заяви, че католическата църква трябва да покаже по-голямо разбиране към разведените. Разводът му с първата му съпруга Кристине, от която има голяма дъщеря, не се приемаше особено радушно в средите на консерваторите.

Роден на 19 юни 1959 г. в Оснабрюк, като юноша Вулф трябвало да поеме тежки отговорности. Родителите му се развеждат, когато е на двегодишна възраст, а след като вторият му баща ги напуска, когато той е на 14 години, Кристиан трябва да се грижи за болната си от склероза майка и за малката си сестра.

На 20 години той става член на Християндемократичния съюз на Ангела Меркел и е едва на 34 години, когато се изправя срещу Герхард Шрьодер, виден представител на Социалдемократическата партия и бъдещ канцлер, на регионалните избори в Долна Саксония.

През 2003 г. той в крайна сметка измъква провинцията от левицата, водена от Зигмар Габриел, настоящ лидер на социалдемократите, а през 2008 г. е преизбран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?