Германският президент отказа да помилва членове на “Червената армия”

Германският президент Хорст Кьолер отказа да помилва Кристиан Клар, бивш лидер на германската крайно лява терористична организация Фракция "Червена армия", известна още като групата Баадер - Майнхоф, по имената на снователите си Андреас Баадер и Улрике Майнхоф, предаде в понеделник АП, цитирана от БТА.

Решението на президента идва след месец на ожесточени дебати в Германия за съдбата на Клар, който през 2003 г. подаде молба за помилване, уточнява агенцията.

Клар, който е в затвора в Брухзал от 24 години, излежава няколко доживотни присъди заради някои от най-нашумелите убийства на Фракция "Червена армия", които потресоха Германия през 70-те години, и присъдата му не подлежи на преразглеждане до 2009 г., отбелязва Франс прес.

От канцеларията на президента не казаха защо е отхвърлил молбата за предсрочно освобождаване, но в официалното съобщение се казва, че освен, че се е запознал с позициите на съда и прокуратурата, той е провел и много лични разговори, включително с роднини на жертвите. Преди да вземе решение, Кьолер в неделя се срещна с Клар в президентството в Берлин.

Президентът отхвърли и отделната молба за помилване на Биргит Хогефелд, друга бивша терористка от "Червена армия", осъдена за бомбен атентат срещу американска военновъздушна база в Германия през 1985 г.

Петдесет и четири годишният Клар беше осъден през 1983 г. на доживотен затвор заради участие в убийството през 1977 г. на германския главен прокурор Зигфрид Бубак, на неговия шофьор и на негови сътрудници, както и за убийството на шефа на "Дрезднер банк" Юрген Понто и на председателя на Съюза на работодателите Ханс-Мартин Шлаер.

Друг висш член на Фракция "Червена Армия", Бригите Монхауп, беше освободена преди месец от затвора в Айхах в Бавария, в който прекара 24 години. През февруари щутгартски съд реши тя да бъде пусната на свобода с петгодишен изпитателен срок. Петдесет и седем годишната Монхауп имаше пет доживотни присъди заради ролята ѝ в същите убийства.

Споделяне

Още от Свят