Германският президент отменя визита в Украйна заради отношението към Тимошенко

Германският президент Йоахим Гаук отмени посещението си в Украйна през май заради нарастващите притеснения за здравето и отношението към бившия премиер Юлия Тимошенко, предаде Ройтерс в четвъртък, цитирайки говорител на Гаук.

Немският държавен глава, който беше активист за човешките права от бившата Източна Германия, трябваше да присъства на срещата на президентите на страните от Централна Европа в черноморския курорт Ялта в средата на май.

 

Според германския всекидневник "Зюддойче Цатунг" Гаук е взел решението да не присъства на срещата след консултация с канцлера Ангела Меркел

 

Върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън пък призова Киев да разследва безпристрастно и цялостно случая с нанесения на 20 април побой над отбиващата в Храков седем годишна присъда за неизгодни газови договори с Русия Тимошенко.

 

ЕС настоя украинските власти да осигурят необходимите медицински грижи за Тимошенко в подходящо здравно или затворническо заведение. Говорител на Аштън заяви, че посланикът на ЕС в Киев е готов да отпътува с лекарски екип за Харков за изясняване на ситуацията, ако украинското правителство даде разрешение за това.

 

Твърденията на Тимошенко, че по време на принудителното ѝ местене в болница заради оплаквания от болки в гърба е била нападната и бита от надзиратели, бяха потвърдени от омбудсмана на Украйна. Бившият премиер и основен политически опонент на президента на Украйна Виктор Янукович отказа да ѝ бъде извършен преглед от местните лекари.

 

Берлин от своя страна предложи Тимошенко да бъде лекувана в германска болница.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?