Германският президент продължава натиска за съдебна реформа у нас

Йоахим Гаук
"Най-важно в България е да се продължи работата по законодателството, свързано със съдебната реформа и борбата с корупцията", заяви президентът на Германия Йоахим Гаук в четвъртък.
 
Той обсъди с председателя на парламента Цецка Цачева реформата в съдебната власт, въпросите с миграцията, борбата с корупцията, след като в сряда вечерта бе приет от държавния глава Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. 
 
Добрите взаимоотношения с България са изключително важни за Германия, посочи Йоахим Гаук, цитиран от пресцентъра на Народното събрание. 
 
Германия има нужда от надеждни и сигурни партньори, не от слаби и несигурни, заяви той и подчерта, че вътрешната стабилност и сигурност на държавите има ключова роля за това. 
 
След срещата с Плевнелиев в сряда вечерта Гаук посочи, че ЕС очаква прогрес в структурите на правовата държава. Така ще бъдат налице съответните изисквания и предпоставки за едно пълноправно членство на България в Шенген.
 
Ние не виждаме никакви нерешими проблеми, даже Германия трябва да се справя с редица проблеми, това важи за всички европейски страни, допълни още той.
 
Президентът Плевнелиев отбеляза също сътрудничеството с Германия в правосъдието, вътрешния ред и борбата с корупцията, изграждането и укрепването на правовата държава у нас. 
 
Реформата е в ход, проблемите не се крият, искаме да видим прогрес и смела реформа в българския парламент, каза Плевнелиев. 
Споделяне

Още от България