Германският президент замесен в нов скандал

Германски прокурори проучват нови обвинения срещу германския президент Кристиан Вулф, предаде ДПА. Според информация на в. "Билд" ваканция на Вулф и съпругата му на германски остров била платена през 2007 г. от германски бизнесмен. По онова време Вулф е бил само лидер на провинция Долна Саксония.

Адвокатът на Вулф Гернот Лер поясни, че президентът действително е прекарал четири вечери в хотел на остров Силт през есента на 2007 г. заедно със съпругата си и бизнесмена Давид Грьоневолд, който бил негов приятел. Накрая бизнесменът платил общата сметка, но после в лобито на хотела Вулф му върнал парите.

Самият бизнесмен пък отрече твърденията, че е имало опит да се покрие тази история.

Досега името на Вулф беше забъркано в няколко скандала - за получаване на заем от съпругата на богат приятел за закупуване на къща и за получаване на заеми от други заможни приятели, докато е бил премиер на Долна Саксония. Вулф вече се извини, че не е информирал парламента на Долна Саксония, че е взел пари на заем за  закупуването на къщата си.

Срещу Вулф бяха отправени и обвинения в опит за натиск над медиите.

Бившият говорител на президента Олаф Глезекер пък е разследван официално заради подкупи от друг бизнесмен.

Вулф има церемониални функции, но заради скандалите рейтингът му падна. Рейтингът на Ангела Меркел, която го номинира за президент, засега не е пострадал.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?