Германският президент започва консултации с партиите за изход от кризата

Щайнмайер
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще проведе във вторник консултации с водещи политически сили след провала на преговорите за съставяне на управляваща коалиция начело с канцлера Ангела Меркел.
 
Тя преговаря четири седмици с представители на либералите и "Зелените" в опит да се споразумеят за общ кабинет, но безуспешно. 
 
Меркел каза в понеделник вечерта, че би предпочела нови избори вместо да оглави правителство на малцинството.
 
"Моята гледна точка е, че нови избори са по-добрият път", каза Меркел в интервю за телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф. Тя добави, че в плановете ѝ не влиза да бъде канцлер в правителство на малцинството.
 
Меркел отбеляза, че не вижда причина да подава оставка и вместо това е съсредоточена върху формирането на стабилно управляващо мнозинство.
 
"Уверена съм, че моят консервативен блок ще се яви на едни нови избори по-единен отпреди", подчерта тя.
 
Германия има нужда от стабилно правителство, което да не търси мнозинство за всяко решение, каза Меркел, цитирана от Франс прес.
 
На въпрос дали е възможно съставянето на нова "голяма коалиция" с Германската социалдемократическа партия, тя отговори, че ще изчака да види отговора на социалдемократите след преговорите им в сряда с президента Франк-Валтер Щайнмайер.
 
Канцлерът изрази разочарование, че Свободната демократическа партия се е оттеглила от коалиционните преговори, и добави, че не очаква пробизнес формацията да промени курса си. 
 
По-рано германският президент Франк-Валтер Щайнмайер оцени ситуацията в като безпрецедентна.
 
Той призова всички политически партии в страната да преосмислят позициите си и да постигнат компромис, така че да бъде възможно съставяне на ново правителство, без да се стига до предсрочни избори.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят