Германският президент започва консултации с партиите за изход от кризата

Щайнмайер
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще проведе във вторник консултации с водещи политически сили след провала на преговорите за съставяне на управляваща коалиция начело с канцлера Ангела Меркел.
 
Тя преговаря четири седмици с представители на либералите и "Зелените" в опит да се споразумеят за общ кабинет, но безуспешно. 
 
Меркел каза в понеделник вечерта, че би предпочела нови избори вместо да оглави правителство на малцинството.
 
"Моята гледна точка е, че нови избори са по-добрият път", каза Меркел в интервю за телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф. Тя добави, че в плановете ѝ не влиза да бъде канцлер в правителство на малцинството.
 
Меркел отбеляза, че не вижда причина да подава оставка и вместо това е съсредоточена върху формирането на стабилно управляващо мнозинство.
 
"Уверена съм, че моят консервативен блок ще се яви на едни нови избори по-единен отпреди", подчерта тя.
 
Германия има нужда от стабилно правителство, което да не търси мнозинство за всяко решение, каза Меркел, цитирана от Франс прес.
 
На въпрос дали е възможно съставянето на нова "голяма коалиция" с Германската социалдемократическа партия, тя отговори, че ще изчака да види отговора на социалдемократите след преговорите им в сряда с президента Франк-Валтер Щайнмайер.
 
Канцлерът изрази разочарование, че Свободната демократическа партия се е оттеглила от коалиционните преговори, и добави, че не очаква пробизнес формацията да промени курса си. 
 
По-рано германският президент Франк-Валтер Щайнмайер оцени ситуацията в като безпрецедентна.
 
Той призова всички политически партии в страната да преосмислят позициите си и да постигнат компромис, така че да бъде възможно съставяне на ново правителство, без да се стига до предсрочни избори.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?