Германският Съвет по етични въпроси е против специални свободи за ваксинираните

Германският Съвет по етични въпроси е против специални свободи за ваксинираните

Германският Съвет по етични въпроси се включи в глобалния дебат дали ограниченията, наложени заради коронавируса, могат да бъдат облекчени за тези, които са ваксинирани, заявявайки, че това не трябва изобщо да се обсъжда, докато все още не е ясно дали те могат да заразят други, предаде Ройтерс.

По-рано германски министър заяви, че ваксинираните трябва да бъдат пуснати в кината и ресторантите по-рано от други, а канцлерката Ангела Меркел спомена възможността за ограничения за тези, които продължат да отказват да се ваксинират, след като има достатъчно дози за всички.

"В момента не трябва да се отменят държавните ограничения на свободите за ваксинираните, защото все още не е възможно да се оцени надеждно" дали могат да заразяват други, заяви на пресконференция председателката на Съвета по етични въпроси Алена Буйкс.

Другите биха приели подобно решение като несправедливо, добави говорителка на работната група за пандемията на Съвета. "Ще трябва да живеем с ограничение на контактите доста време", подчерта тя.

Някои компании, като туристическата Груп Сага и Ивентим вече заявиха, че ще предлагат услугите си само на имунизираните.

Макар че частните предприятия имат принципното право да направят това, принуждаването на служителите да се ваксинират би било незаконно, заяви Волкер Лип, вицепредседател на Съвета по етика.

Подобни дебати се водят по цял свят, докато кампаниите за ваксинация набират скорост. Зависимата от туризма Гърция иска създаването на европейска система за сертифициране и заяви, че може да започне да допуска израелци, ако голяма част от населението е била ваксинирана.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус