Германският външен министър разкритикува позициите на САЩ по международни проблеми

Зигмар Габриел

Международната общност се изправи пред сериозни препятствия в борбата с измененията в климата, след като "седморката" от най-развитите страни на срещата на върха в Таормина не успя да постигне консенсус по този въпрос заради позицията на американския президент Доналд Тръмп, каза на пресконференция в Берлин германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от осведомителните агенции.

След срещата на Г-7 Тръмп писа в Туитър, че ще вземе решение за участието на Вашингтон в Парижкото споразумение за климата през тази седмица. В заключителната декларация от Таормина се казва, че лидерите на шест от страните в Г-7 признават липсата на консенсус със САЩ по климатичните проблеми.

На днешната пресконференция Габриел посочи, че приносът на САЩ в международните усилия за преодоляване на причините за миграцията най-вероятно ще бъде незначителен.

 

"Ние трябва да обсъдим какво могат да направят Германия и Европа, за да компенсират отсъствието на САЩ като важна страна, защото ни се налага да изхождаме от това, че приносът на САЩ в преодоляването на причините за миграцията няма да бъде значителен", каза Габриел.

Германският външен министър разкритикува сделката между САЩ и Саудитска Арабия за доставки на оръжия за Рияд, като подчерта, че тя не спомага за намаляване на напрежението в региона. "Това, че САЩ сключиха със Саудитска Арабия гигантска военна сделка, показва по какъв погрешен път вървим, защото ако в този регион има нещо предостатъчно, то това е именно оръжието", подчерта той.

Според Габриел на света "са нужни нови инициативи по разоръжаване и контрол на въоръженията". "Забраната за влизане в страната (САЩ) на мюсюлмани явно не е добра идея, що се отнася до усилията за помирение между религиите", отбеляза първият германски дипломат.

Още по темата
Още от Европа

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?