Германският външен министър разкритикува позициите на САЩ по международни проблеми

Зигмар Габриел

Международната общност се изправи пред сериозни препятствия в борбата с измененията в климата, след като "седморката" от най-развитите страни на срещата на върха в Таормина не успя да постигне консенсус по този въпрос заради позицията на американския президент Доналд Тръмп, каза на пресконференция в Берлин германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от осведомителните агенции.

След срещата на Г-7 Тръмп писа в Туитър, че ще вземе решение за участието на Вашингтон в Парижкото споразумение за климата през тази седмица. В заключителната декларация от Таормина се казва, че лидерите на шест от страните в Г-7 признават липсата на консенсус със САЩ по климатичните проблеми.

На днешната пресконференция Габриел посочи, че приносът на САЩ в международните усилия за преодоляване на причините за миграцията най-вероятно ще бъде незначителен.

 

"Ние трябва да обсъдим какво могат да направят Германия и Европа, за да компенсират отсъствието на САЩ като важна страна, защото ни се налага да изхождаме от това, че приносът на САЩ в преодоляването на причините за миграцията няма да бъде значителен", каза Габриел.

Германският външен министър разкритикува сделката между САЩ и Саудитска Арабия за доставки на оръжия за Рияд, като подчерта, че тя не спомага за намаляване на напрежението в региона. "Това, че САЩ сключиха със Саудитска Арабия гигантска военна сделка, показва по какъв погрешен път вървим, защото ако в този регион има нещо предостатъчно, то това е именно оръжието", подчерта той.

Според Габриел на света "са нужни нови инициативи по разоръжаване и контрол на въоръженията". "Забраната за влизане в страната (САЩ) на мюсюлмани явно не е добра идея, що се отнася до усилията за помирение между религиите", отбеляза първият германски дипломат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа