Германският външен министър разкритикува затварянето на "балканския маршрут"

Франк-Валтер Щайнмайер

Затварянето на т. нар. балкански маршрут, по който в Германия пристигаха бежанци, зле се отрази на Гърция; Европа не бива да решава проблемите си по такъв начин. Това заявява германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в публикувано в понеделник интервю за изданията на медийната група "Функе".

"В Централна Европа пристигат по-малко бежанци, защото са заседнали в Гърция. Там са се формирали бедствени хуманитарни условия", казва Щайнмайер. "Да си решаваме проблемите, вкарвайки обаче в бедствено положение европейските си партньори - не може да действаме в Европа по този начин", посочва германският министър.

Поради затварянето на балканския маршрут близо 11 500 души останаха блокирани в бежански лагер край гръцкото селище Идомени. В цяла Гърция има общо към 50 000 мигранти, които не могат да продължат за Централна и Северна Европа.

В този контекст Щайнмайер припомни договореностите с Турция, която се задължи да прибира на своя територия бежанците, попаднали в Гърция. По думите му решаването на мигрантската криза предполага защита на външните граници на ЕС, изпълнение на договореното с Анкара и подкрепа за Гърция.

Споделяне

Още от Европа