Германският външен министър: Светът вече не е същият

Германският външен министър: Светът вече не е същият

Европейският съюз трябва да реформира начина, по който се управлява, а страните членки трябва да бъдат по-сплотени пред лицето на променящия се световен ред, както се вижда от нарастващите търкания в отношенията между континента и традиционния му съюзник - САЩ. Това каза в сряда в Берлин германският външен министър Хайко Маас, съобщи Ройтерс.


В голяма реч, посветена на бъдещата европейска политика на Германия, той посочи егоистичната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, въплътена в лозунга "Америка на първо място", руските "атаки срещу международното право", и китайската "експанзия", като признаци, че "световният ред, с който бяхме свикнали, вече го няма".


Европа трябва да намери "нов баланс" в отношенията си със САЩ в светлината на предизвикателствата, поставени от администрацията на президента Доналд Тръмп, каза Маас. Сред тези предизвикателства той посочи отказа на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата, излизането от ядреното споразумение с Иран, заплахите със санкции срещу европейските партньори, както и протекционистката политика.


Ние, европейците, трябва съзнателно да се противопоставяме, когато САЩ пресичат "червени линии", каза той. Когато правителството на САЩ агресивно поставя под въпрос нашите ценности и интереси, ние трябва да реагираме по-категорично, подчерта той.


Европейският съюз трябва да предложи нова стратегия към Китай във връзка с нарастващата му икономическа и политическа роля, която да отговори и на целенасочените опити на Пекин да разединява ЕС, заяви Маас. Той специално изрази безпокойството от засилващите се опити на Китай да действа като политически брокер в Централна и Източна Европа.


Маас подкрепи френското предложение за създаване на европейски сили за интервенция, като добави, че в него трябва да бъде поканена и Великобритания, дори и след излизането ѝ от ЕС.


Говорейки за бъдещите отношения на ЕС с Лондон, той отбеляза нарастващите опасения на Великобритания да не остане изолирана в една по-несигурна международна среда, но добави, че засега не вижда ясни знаци Лондон да ревизира решението си за напускане на ЕС.


"Мисля, че британците забелязват промяната на отношенията със САЩ - те вече не са така близки. А сега те вече няма да са и членове на ЕС, а и ЕС даде да се разбере, че нещата няма да бъдат същите" след Брекзита, подчерта германският външен министър.


Той приветства продължаващото тясно сътрудничество между Великобритания, Франция и Германия за общ европейски отговор на решението на САЩ да се изтеглят от ядреното споразумение с Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа