Германският вътрешен министър поиска реформа на системата за убежище в ЕС

Хорст Зеехофер

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза, че подходът на Европейския съюз към пристигащите бежанци "не е достоен", и призова общността да постигне споразумение за реформиране на системата си за предоставяне на убежище, предаде ДПА.

Зеехофер заяви, че Италия, Малта, Гърция и Испания не би трябвало сами да понасят основната част от бремето с търсещите убежище.

"Ние не сме общност само по отношение на икономиката и сигурността, а сме и общност на ценностите", каза той преди срещата на вътрешните министри от ЕС.

Петра Бейенс от Европейския съвет за бежанците и изгнаниците заяви, че нарушенията на човешките права са често явление.

"Преобладаващото състояние на нещата е насилие, злоупотреба, отблъскване по море и суша и принуждаване на кандидатите за убежище да разчитат на нередовни маршрути за пътуване и контрабандисти на хора, което поставя в опасност живота им в стремежа да достигнат Европа", каза тя.

Постигането на съгласие между страните от ЕС се оказва трудна задача. Някои държави настояват да продължи практиката, според която страната на пристигане се занимава с молбите за убежище. Други искат молбите за убежище да се преразпределят сред държавите членки.

През септември се очаква предложение на Европейската комисия за реформа в областта на убежището. Въпреки своето настояване за общ подход към убежището Зеехофер каза, че не очаква това да стане по време на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината.

"Бих бил доволен, ако постигнем политически консенсус по най-важните точки по време на нашето председателство", заяви той.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?