Германският вицеканцлер гледа положително на "Европа на няколко скорости"

Зигмар Габриел

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел защити виждането за подсилен Европейски съюз, но работещ "на различни скорости", в зависимост от членуващите в него страни, предаде Франс прес в петък.

"Един силен Евросъюз се нуждае от страни, които вървят напред, но ЕС се състои от 28 държави. Те не могат да правят всичко заедно в един и същи момент", пише Габриел, който е и министър на икономиката, в колонка за изразяване на лично мнение в популярния в. "Билд".

"Ние в Европа се нуждаем от повече смелост в сътрудничеството на различни скорости", допълва социалдемократът, който управлява заедно с канцлера Ангела Меркел от края на 2013 г.

Според него страни като Германия и Франция трябва да поемат водачеството, особено в областта на енергийната, икономическата и финансовата политика. "Останалите могат да ги следват, ако изостават", казва Габриел, подчертавайки, че отделните страните не са длъжни да правят всичко заедно с другите и че е необходимо "задълбочено сътрудничество под покрива на ЕС".

Габриел изрази позицията си в деня, когато на посещение в Берлин пристига британският премиер Дейвид Камерън. Днес той ще се срещне с канцлера Меркел във връзка с водените от Лондон консултации за реформиране на ЕС преди референдума за оставането на Обединеното кралство в съюза, който ще се организира във Великобритания до 2017 г.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?