Германският военен министър призова от София за нова европейска отбрана

Урсула фон дер Лайен
Европейците трябва да реорганизираме начина, по който се отбраняваме, заяви министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен, която участва в международната конференция "Към изграждане на нова европейска отбранителна идентичност" в София. 
 
Направихме първите крачки към създаване на европейски отбранителен съюз, той не е конкурент, а допълва НАТО, посочи тя. По думите ѝ НАТО винаги остава колективната отбрана без съмнения, а ЕС никога няма да се превърне във военен съюз сам по себе си. Но ЕС трябва да започне да действа в зони и области, в които има свързани с Европа проблеми, посочи тя, давайки за пример Африка.
 
Германският министър на отбраната се спря върху Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната - ПЕСКО. Страните членки поеха ангажименти да се работи заедно по проекти, в момента имаме 17 проекта по ПЕСКО, отделните проекти не са задължителни за всяка държава, Германия например участва в 4 от тях, отбеляза Урсула фон дер Лайен. 
 
По думите ѝ тези 17 проекта са само началото и сега трябва да им се вдъхне живот. Това, по думите ѝ, е един от основните въпроси, които министрите на отбраната от ЕС ще разгледат днес и утре на срещата си в София.
 
Германският министър на отбраната се спря също върху процеса на планиране /CARD/. В началото на изказването си тя посочи с примери фрагментираността на държавите в Европа с многото различни типове военна техника като танкове и самолети, в сравнение с тези в САЩ. Необходимо е да е прозрачно кой какво ще прави, кой къде има пропуски, посочи министърът във връзка с планирането. Като европейски съюз за отбрана можем да планираме заедно, да се развиваме заедно, да купуваме тези системи на бъдещето, добави тя. 
 
Урсула фон дер Лайен изтъкна, че е необходима пълна прозрачност спрямо държавите членки на НАТО, които не са членки на ЕС. Министърът говори също и за Европейския фонд за отбрана. За първи път ще имаме перо "отбрана" в европейският бюджет, това е европейският отбранителен фонд, каза тя.
Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?