Германско-български консорциум избран да предложи решение за столичния боклук

Германско-български консорциум ще предложи на Столичния общински съвет (СОС) три варианта на технологии за обработката на битовите отпадъци на София, съобщи във вторник Столична община.

Консорциумът е "FICHTNER GmbH&CO KG, AQUA CONSULT GmbH и БТ Инженеринг ЕООД” (Фихтнер, Аква консулт и БТ инженеринг). Договорът с него ще бъде подписан в началото на септември.

В 16-месечен срок от подписването изпълнителят трябва да подготви три варианта на технологията на третиране на отпадъците, идейните проекти на отделните съоръжения, хидроложките проучвания на предложените площадки, финансовите и икономическите анализи, включително и анализ на схемите за прилагането на публично-частно партньорство, както и маркетингови проучвания.

Консултантът трябва да изготви и документите за строителство на отделните съоръжения, както и апликационната форма за кандидатстване за финансиране на строежа от фондовете на ЕС.

В тръжните документи като подходящи за проучване за площадки бяха посочени Кубратово, Горни Богров, Яна, Своге и комбинат "Кремиковци". За алтернативен вариант се сочи и сметището в Суходол.

Общата стойност на предпроектните проучвания е 4.205 млн. лв. без ДДС, а средствата са осигурени от бюджета на Столичната община.

Консултантът бе избран с обществена поръчка, която бе обявена на 28 май 2007 г. Изискването към кандидатите беше да имат годишен оборот за всяка от последните три години поне 5 млн. евро, а нетната печалба – поне 1 млн. евро, както и водещата фирма, ако е консорциум, да работи реално в последните 10 години.

Към участниците имаше и изискване да имат поне 20 проекта в областта на управлението на отпадъци през последните десет години, както и за познания по всеки един от етапите на третирането на твърди битови отпадъци.

Три консорциума участваха в търга – първият, съставено от дружествата “Фейбър монсел”, “Каледониън икономикс” и “WYG International”. Във втория влизат БИФА и ТПК “България”, а третият е спечелилият поръчката “Фихтнер, БТ инженеринг и Аква консулт”.

Победителят има опит в изпълнението на проекти в България, като е печелил търгове на министерствата на земеделието и на околната среда, пише в. “Дневник”. "Фихтнер" са изработили проекта за изграждането на националния център за опасни отпадъци край Раднево. Строителството му се финансираше по програма ИСПА, но то така и не започна заради гражданските протести в района. "Аква консулт" заедно с "БТ инженеринг" пък осъществяваха строителния надзор при изграждането на ветеринарните гранични пунктове на българско-сръбската граница при Брегово и на българско-македонската граница при Гюешево и Златарево.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес