Германското европредседателство ще се фокусира върху кризата с коронавируса

Щефен Зайберт

Германия ще се фокусира върху кризата с новия коронавирус по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС, започващо на 1 юли. Това съобщи днес германски правителствен говорител, цитиран от ДПА.

Плановете първоначално не били такива, но пандемията принудила Берлин да пренапише програмата си за шестмесечното европредседателство, заяви пред репортери в Берлин Щефен Зайберт, говорител на кабинета. Той каза това след видеоконферентен разговор на канцлера Ангела Меркел с високопоставени представители на Европейския парламент.

Освен продължаващата здравна криза и произтичащите от нея икономически последици, Германия се надява да засегне и въпросите за бъдещите отношения на ЕС с Великобритания, климатичната политика и европейската система за предоставяне на убежище.

Зайберт съобщи, че на днешната видеоконференция е станало дума също за възстановяването на европейската икономика, дългосрочния бюджет на ЕС, климатичните цели, дигиталната икономика и "ролята на Европа в света".

В дните непосредствено преди 1 юли ще бъде публикуван документ, представящ намеренията на Германия за европредседателството ѝ. В него ще бъдат взети предвид и приоритетите на Европейската комисия за идните месеци, добави Зайберт.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?